Actualizat la: mai 10, 2022

Facebook sau Instagram pentru promovarea unui brand? În momentul în care discutăm despre promovarea unui produs sau a unui serviciu, atât Instagram cât și Facebook sunt uneltele potrivite pentru targetarea segmentelor din piață țintă a unui brand.

Există mai multe componente prin care antreprenorii pot evalua rezultatele pe care le-ar putea obține utilizând aceste platforme. Haideți să descoperim câteva dintre acestea. Acest exercițiu ne va ajuta atât să creștem engagement-ul cât și să înțelegem ce strategie digitală este cea mai potrivită pentru brand-ul nostru.

Management-ul ad-urilor pentru promovarea unui brand

Atât ad-urile din Instagram cât și cele din Facebook pot fi controlate via Facebook’s Ads Manager. Această platformă unică vine în întâmpinarea nevoii antreprenorilor de a avea o interfață relativ facil de utilizat, de unde pot să să controleze tipurile de audiențe, bugetele, placement-urile și așa mai departe. Campaniile pot fi gestionate fără dificultate, iar rezultatele sunt de obicei bune.

Prin intermediul Facebook`s Ad Manager puteți selecta cu ușurință segmentul de piață căruia va adresați. De aici puteți gestiona fiecare ad Instagram și Facebook, cu mențiunea că nu veți regăsi toate alternativele de configurare în Instagram.

Date demografice și audiențe

Datele demografice ale Facebook oferă capabilități extinse și relativ stabile în ultimii ani. Cel mai probabil, marea majoritate a antreprenorilor își vor regăsi segmentele pentru piața lor țintă în ecosistemul Facebook.

Pe de altă parte, datele demografice puse la dispoziție de Instagram sunt orientate cu predilecție spre pentru populația tânără. Aceste demografice nu au fost modificate considerabil în ultimii ani.

Tipul de conținut

Comportamentul online al utilizatorilor Facebook înclină spre interacțiunea cu prietenii și familia, partajarea de link-uri interesante și postări informative. Conținutul bogat, ușor partajabil, care include postări pe blog, articole de informare sau studii de caz, poate deveni de real interes.

În ceea ce privește Instagram, comportamentul este orientat eminamente spre partea vizuală. Ca și strategie, ar trebui să vă gândiți la generarea de conținut video și foto, realizat în profesionist și foarte convingător.

Industria în care activați

Un alt aspect de menționat pentru ad-urile din Facebook și Instagram este domeniul în care activați. Industriile care au nevoie de expunere vizuală (e.g. beauty, fashion, food, etc.) sunt mult mai prezente pe Instagram.

Metrice de analizat

Buget

Dacă aveți deja un cont pe fiecare dintre cele două platforme, verificați dacă bugetul alocat vă aduce return-ul maxim. Bugetele au crescut cu aproximativ 7% pe Facebook și cu aproape 9% pe Instagram doar în ultimul an. Ad-urile Instagram sunt extrem de scumpe, având un CPC dublu comparativ cu ad-urile Facebook.

Dacă bugetul este unul moderat, Facebook este de departe platforma recomandată pentru promovare, deaorece are un click-through rate (CTR) de aproximativ 3%, în comparație cu 0,7% pe Instagram.

CPC, CMP și CTR

Instagram

  • Feedul Instagram are cel mai bun CPC, de aproximativ 5-6 RON
  • CPM-ul este de 35-40 RON
  • CTR-ul mediu este de  0,7%.

Facebook

Facebook sau Instagram pentru promovarea brandului?

În general, atunci când vine vorba de un brand, majoritatea clienților este mulțumită să interacționeze prin intermediul unei pagini de business Facebook. 32% dintre utilizatori partajează conținut, pun întrebări sau se angajează în diverse observații.

În cazul Instagram, procentul celor care folosesc Instagram în scopuri de publicitate și marketing este de obicei mult mai mare, putând să ajungă chiar la 70% în SUA. Mulți antreprenori și-au creat profiluri de business  Instagram și le folosesc frecvent pentru a-și vinde produsele sau serviciile.

Privind cifrele de mai sus, am putea deduce faptul că Instagram este canalul cel mai potrivit pentru a vă crește brand-ul, în detrimentul Facebook.

Cu toate acestea, Facebook generează peste opt miliarde de vizionări video unice în fiecare zi, astfel încât conținutul vostru are șanse să devină viral și să crească prezența brand-ului.

Strategia care merită testată este următoarea:

  • Ad-uri video pe Facebook
  • Ad-uri foto pe Instagram

Concluzii pentru promovarea unui brand

În loc să investiți tot bugetul într-o singură platformă, vă sugerez să distribuiți efortul financiar și să exploatați punctele forte ale fiecărei platforme.

d-urile Facebook continuă să fie destul de eficiente și capabile să atragă conversii într-un procent mai ridicat decât Instagram. Însă, atunci când vine vorba despre implicarea directă și construirea identității unui brand, Instagram este câștigătorul clar.