Actualizat la: iulie 29, 2023

10 idei din Paradoxul Puterii

Continuăm seria de 10 idei din cărți cu informațiile care m-au impresionat din Paradoxul puterii, de Dacher Keltner.

Puterea pe parcursul istoriei

Din perspectivă istorică, în secolul al XVIII-lea 75% din populația lumii era în sclavie. Foarte multe din economiile europene se bazau pe triunghiul sclaviei:

  • mărfuri transportate din Europa spre Africa;
  • transportul sclavilor capturați în Africa spre Caraibe, unde erau forțați să lucreze pe plantațiile cu trestie de zahăr;
  • livrarea zahărului produs de către aceștia către europeni;

Un studiu care a examinat 323 mișcări de opoziție pe parcursul a peste 50 de ani a relevat faptul că tacticile non-violente au condus într-o măsură mai mare la creșterea puterii politice și câștigarea suportului larg al cetățenilor, comparativ cu tacticile violente. Procentul este de 53% versus 26%.

Puterea în relațiile de familie și în cuplu

Dragostea pe care o simt partenerii este marcată de echilibrul puterii între ei. În cuplurile egalitariste partenerii simt mai multă iubire, încredere și satisfacție. În relațiile în care femeia se simte dominată și este lipsită de putere, probabilitatea de a ajunge la orgasm este mult mai scăzută, aceasta fiind mult mai lipsită de interes pentru activități intime.

Persoanele cu o putere mai mare și-au recunoscut mult mai des intenția de a avea o aventură extraconjugală și mai mult, de a o pune în practică. 26.3% și-au înșelat partenerul de cuplu. De obicei persoanele cu putere erau cele neloiale (vorbim atât de bărbați cât și de femei).

Statistic, fratele/sora mai mare are o probabilitate mai ridicată de a se transforma într-o persoană care caută puterea, este orientat(ă) spre schimbarea realității și este puțin mai convențional(ă) în abordare.

Frații mai mici vor fi mai subtili în activitățile care presupun cooperare și vor învăța să evite conflictul cu frații mai mari, care sunt autoritari. Frații mai mici se vor orienta spre acțiune inovatoare riscante, care pun la încercare starea de fapt.

Părinții prezintă o probabilitate mai mare de a-și maltrata copiii care sunt încăpățânați, deoarece se simt neputincioși în fața acestora.

Puterea în relațiile de muncă

Percepția comună este că indivizii mai coercitivi și violenți câștigă respectul colegilor și obțin puterea. Acest fapt este contrazis de datele științifice care indică faptul că puterea este preluată ci este dată indivizilor, de către grupuri. Grupurile au o tendință instinctivă de a transfera puterea indivizilor care le aduc cele mai mari beneficii și le fac cel mai puțin rău.

Când o persoană aflată într-o negociere își manifestă furia există mai multe șanse ca aceasta să obțină ceea ce urmărește, deoarece exprimarea furiei declanșează reacții inconștientă de teamă și supunere.

Prezența femeilor în pozițiile de conducere duce atât la creșterea inovație și a profitului precum și la creșterea performanței generale a echipei, în special în sarcini care necesită inteligența la nivel colectiv.

Echipele productive includ adesea tachinări reciproce, cu ajutorul cărora membrii grupului aduc în prim plan normele care mențin grupul împreună.

Relația dintre putere și statutul social

Persoanele cu o situație materială precară simt mai multă compasiune decât persoanele înstărite, deoarece trebuie să se bazeze mai mult pe cei din jurul lor, ceea ce le sporește compasiunea. Clasa socială determină activarea nervului vag care, pe parcursul evoluției, ajuns să susțină comportamentul generos al omului.

Neputința este cel mai puternic factor declanșator al stresului și al eliberării de cortizol. Stresul cronic afectează regiunile creierului implicate în planificarea și urmărirea scopurilor. Neputința afectează capacitatea individului de a aduce contribuții relevante în cadrul societății.

Cu cât o persoană se află mai jos pe scara socială cu atât aceasta prezintă un risc mai ridicat de a se îmbolnăvi și de a avea o viață mai scurtă. În principal vorbim de hipertensiune, cancer de col uterin diabet zaharat, artrită și alte boli cronice.

Când o persoană dăruiește ceva unui străin, actul de generozitate în sine îl face pe acesta să fie cu 19% mai generos în cadrul unei alte interacțiuni cu alți străini.

Bârfa este o modalitate universală prin care membrii grupului acordă putere unor indivizi anume și prin care îi țin sub control pe cei puternici.

Paradoxul puterii

Tocmai practicile care ne permit să ajungem pe la putere sunt cele care dispar în urma experimentării acestei stări de fapt (puterea). Obținem puterea și o păstrăm prin empatie dar atunci când trăim experiența puterii uităm să ne mai concentrăm atenția asupra celorlalți. Când avem experiența puterii absolute, atenția noastră se mută înspre propriile interese și dorințe reducându-se astfel capacitatea de empatie.

Cei care sunt celebri fac adesea prea puține lucruri pentru a schimba lumea, pe când cei care sunt necunoscuți aduc schimbarea, având însă parte de foarte puțină faimă și recunoaștere.

Citatul zilei

Puterea tinde să corupă iar puterea absolută corupe în mod absolut. (Lord Acton)

Dacă ți-a plăcut acest articol te invit să descoperi categoria dedicată celor 10 Idei din cărțile citite de mine.

Nu te-ai putut abona. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.