Actualizat la: iunie 29, 2023

Cum instalez Python și VS Code? Scurt ghid

Majoritatea dezvoltatorilor seniori care lucrează în Python preferă de obicei PyCharm sau Anaconda (împreună cu Spider) ca și medii de dezvoltare integrate (IDE) pentru aplicațiile lor. Și eu am început cu Anaconda, însă am considerat că resursele pe care le necesită la nivel de sistem sunt mult prea ridicate în comparație cu nevoile mele. Mai mult, numărul de fișiere instalate este enorm – lucru pe care l-am constatat la momentul în care am vrut să dezinstalez Anaconda.

Revenind la problema zilei, personal, consider combinația dintre Visual Studio Code (VS Code) și Python ca fiind o alternativă mult mai convenabilă pentru proiectele de tip hobby, așa cum sunt ale mele. Nu vorbesc din proprie experiență, însă am înțeles că acest combo este preferat și de cei care lucrează în mai multe limbaje de programare simultan.

Pentru că am o serie de articole în care v-am prezentat o serie de script-uri SEO cu ajutorul cărora puteți automatiza anumite task-uri m-am gândit să fac și un mic ghid despre instalarea Python și VS Code. Toate aceste script-uri le găsiți în categoria Automation.

Așadar, cum instalez Python și VS Code? Voi încerca să vă ofer un ghid detaliat, dar simplu și rapid de aplicat.

Verificarea versiunii Python instalate

Primul pas în acest proces este să vă asigurați ca aveți instalat Python pe calculator. Deschideți command prompt (Start -> cmd) și introduceți comanda python –version.

verificare daca Pyhton este instalat pe computer

Dacă Python este instalat corect, comanda ar trebuie să returneze versiunea Python afișată. În cazul meu, versiunea Python instalată este 3.11.2.

Dacă mesajul pe care îl primiți este că Python is not recognized as an internal or external command, asta înseamnă că programul nu este instalat și trebuie să parcurgeți pașii de mai jos.

Cum instalez Python?

Pentru a instala Python trebuie ca în prima fază să descarci fișierul executabil care conține pachetul complet de instalare. Tot ce ai de făcut este să dai click pe acest link iar platforma va selecta versiunea corespunzătoare pentru sistemul tău de operare (Windows, Mac sau Linux). După descărcare, click pe fișierul executabil și urmează instrucțiunile afișate pentru a instala Python.

descarcare Python

Procesul este foarte simplu (next, next, finish). Trebuie să fiți însă atenți să bifați „Add python.exe to PATH”.

add python to path

După finalizarea instalării verificați versiunea folosind command prompt conform instrucțiunilor de la secțiunea anterioară.

Cum instalez și configurez Visual Studio Code?

După ce ai instalat Python, următorul pas este să instalezi și configurezi VS Code. Mergi la pagina code.visualstudio.com și descarcă versiunea compatibilă cu sistemul tău de operare. Instalează-o urmând instrucțiunile. Odată instalat programul, vei vedea pictograma Visual Studio Code pe desktop.

Ce extensii sunt necesare pentru a rula corect Python în Visual Studio Code?

Pentru a putea rula programe Python în VS Code trebuie să instalezi două extensii esențiale: Python și Code Runner. Selectează secțiunea Extensions (reprezentată de pictograma bloc) și caută ‘Python’. Asigură-te că instalezi extensia Python de la Microsoft.

2023 02 15 12 59 03

Ulterior, identifică și instalează extensia Code Runner.

2023 02 15 13 00 11

Odată instalată extensia, vei observa apariția unui buton ‘Run Code’ în partea de sus a editorului. Acest buton îți permite să execuți scripturile Python direct din editor.

2023 02 15 13 02 40

Cum creez primul program Python?

După ce ai configurat VS Code, este timpul să rulezi primele fișiere Python. Deschide programul și creează un fișier nou urmând secvența `File > New File`. Salvează fișierul cu extensia ‘.py’ (de exemplu, ‘test.py’). Pentru a crea un nou fișier, repetă procesul.

2023 02 15 13 01 20

Setarea corectă a terminalului in VS Code

Dacă lucrați cu setările implicite, este posibil ca returnarea rezultatului unui anumit program să fie afișată direct în consola VS Code. Însă, această consolă este read-only (nu acceptaa input). Pentru a schimba această setare parcurgeți următorii pași: Setting (icoana gear), identificați ‘Run Code Configuration’ și bifați Code-runner: Run In Terminal. Acum rezultatul va apărea direct în terminal.

setare terminal 1

Cum configurez un virtual environment în Pyhton?

Crearea unui mediu virtual este relativ simplă. Pentru ca explicația să fie simplă, presupun că veți configura un mediu virtual pentru un anume proiect, iar acest proiect are un folder pe hard disk.

În VS Code, selectați „New Window” din meniul File (sau Ctrl + Shift + N) și cu drag and drop aduceți folderul din Windows în Visual Studio Code. Desigur, este necesar să bifați opțiunile de trust.

În pasul următor, deschideți terminalul și din promptul de comandă selectați calea unde este proiectul vostru.

Apoi pur și simplu introduceți următoarea comandă: python -m venv my_env

Acest lucru va crea un director numit my_env în directorul curent. Acesta este locul alocat mediul vostru virtual.

Mediul virtual nu este activat automat în VSCode. Pentru a activa mediul virtual tastați Ctrl + Shit + P și căutați „Python interpreter”. Ulterior, selectați opțiunea „Python: Select Interpreter’. VS Code va recunoaște automat noul mediu virtual creat și va adăuga o stea în dreptul acestuia.

python select interpretor

Cum instalez o librărie în Python?

Pentru a putea rula programe în Python aveți nevoie de anumite librării (Panda, Numpy etc.) pe care respectivele programe le folosesc. Aceste librării instalează relativ facil, deoarece în momentul în care nu aveți o anumită librărie programul va returna eroare și atunci veți ști că nu aveți cum continua dacă nu rezolvati acest aspect.

Comanda cu care se instaleaza librariile în Pyhton este: pip install nume_librărie

Mai jos am exemplificat instalarea librariei Matplotlib. Comanda este: pip install matplotlib

instalare librarii Python 1

În cazul în care aveți deja o librărie instalată și există disponibil un update al acesteia, puteți să actualizați  foarte rapid acea librărie Pyhton, folosind comanda pe care v-o indică VS Code. În exemplul de mai jos am făcut upgrade chiar la librăria pip. Comanda a fost: python.exe -m pip install –upgrade pip

upgrade librarii python

Cum actualizez mediul de lucru în VS Code după instalarea unei librării?

Actualizarea mediului de lucru (reload window) în Python după instalarea unei librării este foarte importantă deoarece, în caz contrar, programul nu va recunoaște acea librărie și programul va returna în continuare erori.

Secvența pe care trebuie să o urmați este:

  • Shift+Ctrl+P – vă deschide o fereastră în centrul ecranului, în partea de sus
  • Tasați reload în acea fereastră și ulterior selectați Reload Window.

Din acest moment ar trebui ca librăria să fie disponibilă iar programul să nu mai returneze erori.

Concluzii – Cum instalez Python și VS Code?

Așadar, ce cuprinde acest articol?

  • Instrucțiuni de instalare detaliate pentru Python și VS Code pentru utilizatorii începători. Ghidul oferă instrucțiuni pas cu pas, de la verificarea versiunii Python curente, instalarea Python și VS Code și configurarea funcțională a mediului de lucru.
  • Crearea și folosirea mediilor virtuale în Python. Acestea sunt esențiale pentru a izola dependențele între diferite proiecte și pentru a simplifica procesul de partajare și colaborare.
  • Gestionarea librăriilor Python sunt extrem de importante. Am încercat să ofer informații despre cum se instalează și actualizează librăriile Python prin utilizarea comenzii pip. De asemenea, am evidențiat importanța actualizarii environment-ului în VS Code după instalarea unei noi librării pentru a ne asigura că aceasta este recunoscută de sistem.

În opinia mea, Python și VS Code, împreună, formează un mediu de dezvoltare extrem de puternic, flexibil și accesibil.

Nu te-ai putut abona. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.