Actualizat la: ianuarie 2, 2024

12 shortcut-uri avansate Excel

În acest articol, vă voi arăta câteva shortcut-uri avansate Excel pe care chiar le puteți folosi zilnic. Nu am intrat în detalii legate de shortcut-uri clasice, precum copy paste și așa mai departe, deoarece sunt convins că sunt deja cunoscute de majoritatea dintre voi. Am preferat să mă concentrez pe câteva combinații de taste pe care eu le folosesc zilnic și sunt convins că vă pot ajuta cu adevărat să fiți mai eficienți și să economisiți timp. Haideți să explorăm aceste shortcut-uri.

 

Alt + Enter Introducerea unei linii noi într-o celulă

Pentru a folosi tasta Enter în modul clasic într-o celulă Excel (a trece la o nouă linie) tot ce trebuie să faceți este să plasați cursorul înaintea cuvantului pe care îl doriți pe altă linie și să apăsați Alt + Enter. Această modificare se va păstra chiar dacă veți redimensiona coloana sau rândul respectiv.

Alt enter

 

Alt + = Sumă automată pentru linii și coloane

Folosind combinația de taste Alt + = poți face suma unei linii sau a unei coloane. În loc să introduci manual formula pentru sumă, acest shortcut îți returnează valoarea adunării foarte rapid. Tot ce trebuie să faci este să te poziționezi în celula în care vrei să apară suma și să apeși această combinație. Funcționează atât pentru sumă pe linii cât și pentru sumă pe coloane.

Shortcut Alt egal

 

Ctrl + D Copierea datelor și formatării din celula de deasupra

Combinația Ctrl + D va duplica datele din celula situată imediat deasupra celulei în care ești poziționat. Acest shortcut este extrem de util atunci când ai nevoie să copiezi aceleași date, formule sau formatări  în mai multe celule, aflate în plan vertical cu celula sursă.

Shortcut Ctrl plus D

De exemplu, dacă veți apăsa această combinație de taste în celula J3, veți replica integral formula și formatarea celulei de deasupra (J2).

 

Ctrl + R Copierea datelor și formatării din celula din stânga

Similar cu CTRL + R, poți duplica rapid datele din celula situată imediat în stânga celulei în care ești poziționat.

 

Alt + Afișarea listei AutoFilter pentru coloana curentă

Poți afișa rapid lista AutoFilter pentru coloana în care te afli apăsând Alt + . Acest shortcut este extrem de util atunci când ai multe date similare într-o coloană și nu vrei să navighezi prin întreaga coloană. Lista AutoFilter, îți va permite să selectezi datele din coloana respectivă fără a utiliza mouse-ul.

Alt sageata jos

 

Ctrl + G + referința Te poziționează exact la o anumită celulă

Dacă ai un tabel cu 1000 de linii și vrei să ajungi de exemplu la celula A257 este dificil să dai scroll până identifici respectiva celulă. Pentru a ajunge rapid la orice celulă, apăsați Ctrl + G și introduceți la referință celula – în cazul de față, A257. Apăsați Enter și veți fi dus exact în acea poziție.

Ctrl G plus referinta

 

Ctrl + Alt + V Păstrează doar valorile numerice

La copierea unor valori numerice care sunt rezultatul unor formule în alt Sheet, apăsați Ctrl + Alt + V și selectați Values. În acest fel veți evita mesajul de eroare care apare în momentul în care veți copia valori care sunt rezultatul unor calcule matematice. Erorile apare în acest caz deoarece se pierde referința.

Paste values

Acest shortcut este de fapt un paste special – funcționează numai dacă aveți deja copiate valorile.

 

Ctrl + ~ Înlocuirea rezultatelor numerice cu formulele aferente

Dacă doriți să verificați toate rezultatele unor calcule, cel mai rapid mod este de a înlocui integral rezultatele numerice cu formulele propriu zise. În acest fel veți identifica mult mai rapid potențialele erori. Apăsând din nou Ctrl + ~ (tilda) veți reveni la vizualizarea inițială – modul clasic de afișare.

Ctrl plus tilda

 

Alt + ; Selectați doar celulele care nu sunt ascunse

Este posibil să aveți rânduri sau coloane ascunse pe care nu doriți să le selectați/copiați în alte zone. Pentru a selecta DOAR celulele care sunt în prezent vizibile, selectați gama dorită și apoi apăsați Alt + ; iar celulele ascunse vor fi excluse din copiere.

Alt plus punct virgula

 

Shift + space Selecția unei linii

Când apeși Shift + space, vei selecta întreaga linie pe care se află cursorul. Acest shortcut este extrem de folositor când vrei să formatezi, ștergi, copiezi sau să muți anumite date. În loc să selectezi manual fiecare celulă, acest shortcut îți permite să aplici modificări asupra întregii linii.

 

Ctrl + space Selecția unei coloane

Similar cu Shift + space, Ctrl + space selectează întreaga coloană unde se află cursorul. Este un mod rapid de a aplica modificări pe toate celulele dintr-o coloană, fiind util în situații precum ajustarea lățimii coloanei, de exemplu.

 

Ctrl + Shift + + Inserarea unei coloane noi

Această combinație de taste este utilizată pentru a insera o coloană nouă. Dacă te afli într-o situație în care trebuie să adaugi rapid date suplimentare fără a deranja structura existentă a foii de calcul, acest shortcut este extrem de eficient. Prin simpla apăsare a acestor taste, poți insera o coloană nouă, facilitând organizarea și actualizarea datelor fără eforturi manuale suplimentare.

Concluzii

Scopul acestor shortcut-uri avansate Excel nu este doar de a vă economisi timpul ci și de a vă îmbunătăți eficiența și acuratețea în manipularea datelor. Fie că este vorba de simplificarea introducerii de noi linii sau coloane, suma automată a vânzărilor unui magazin online sau navigarea rapidă între celule, fiecare dintre aceste combinații de taste are potențialul de a transforma pozitiv modul în care interacționați cu datele pe care le analizați.

Nu te-ai putut abona. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.