Actualizat la: septembrie 23, 2023

Cum numărăm celulele de o anumită culoare în Excel?

Zilele acestea, lucram la un raport și am decis să colorez toate celulele care nu erau relevante pentru statistica în cauză în culoarea roșie. În mod evident, la final am dorit să aflu cât mai rapid câte celule roșii am în total. Pe această cale am realizat că Excelul nu știe în mod direct să îți numere celulele care au o anumită culoare.

Așadar, am decis să găsesc o metodă prin care să număr cât mai rapid aceste celule fără a interveni cu alte tipuri de formule asupra tabelului în cauză. Nu am testat dacă există posibilitatea să faci acest lucru prin alte proceduri complicate de data validation, însă voi investiga și această metodă.

Revenind – ulterior am identificat peste 170 de celule, dintr-un total de 300, care s-au dovedit a fi marcate în roșu, adică irelevante pentru mine. Cea mai simplă metodă pe care am găsit-o pentru a număra celulele colorate într-o anumită culoare, oricare ar fi aceasta, are câțiva pași extrem de simpli.

Pasul 1 – crearea unui modul și inserarea unei funcții

  • apăsați ALT + F11 pentru a deschide editorul Visual Basic pentru aplicații
  • faceți click pe Insert din meniu, apoi pe Module pentru a defini un nou modul
  • în fereastra modulului, copiați următorul codul VBA de mai jos
  • salvați modulul (veți primi o atenționare legată de activarea Macro, imediat după ce veți apăsa butonul ‘Salvează’ – selectați ‘Yes’)

insert module

inserati functia

 

Funcția este:

Function CountColorCells(rng As Range, color As Range) As Long
Dim countCol As Long
Dim iCell As Range
Application.Volatile
countCol = 0

For Each iCell In rng
If iCell.Interior.Color = color.Interior.Color Then
countCol = countCol + 1
End If
Next iCell

CountColorCells = countCol
End Function

Pasul 2 – utilizarea funcției în tabelul Excel

  • reveniți la sheet-ul în care aveți celulele colorate
  • selectați o celulă în care doriți să afișați numărul de celule roșii (în cazul meu C13 pentru celulele roșii și F13 pentru celulele verzi)
  • introduceți următoarea formulă: =CountColorCells(range, color_reference)

range este intervalul de celule unde aveți celulele colorate. În cazul meu, C2:C11 pentru cele rosii și F2:F11 pentru cele verzi

color_reference este celula de referință, care are exact culoarea pe care vreți să o numărați. În exemplul de mai jos, B14 pentru roșu și F14 pentru verde. Desigur, este important să aveți exact aceeași culoare atât în celula de referință, cât și în celulele din tabel.

Cum arată formulele reale, în cazul de mai jos:

  • pentru culoarea roșie, formula va fi =CountColorCells(C2:C11, B14)
  • pentru culoarea verde, formula va fi =CountColorCells(F2:F11, E14)

numarare celule colorate Excel

Celula în care ați introdus formula va afișa acum numărul de celule colorate din intervalul specificat. Este important de reținut faptul că al doilea parametru din această funcție îl reprezintă culoarea pe care doriți să o numere funcția din celulele selectate. Așadar, fiți siguri că ați marcat exact culoarea respectivă.

Datele pe care le vedeți în acest tabel sunt niște seturi dummy. Dacă doriți să exersați diverse formule, găsiți mai multe fișiere aici.

Ce nu face această funcție?

Desigur, puteți număra oricâte celule colorate în oricâte feluri, dacă doriți acest lucru. Atenție: funcția nu este dinamică! Acest lucru presupune că trebuie să dați dublu click pe celula în care numărați câmpurile de o anumită culoare și să dați Enter, dacă ulterior primei numărători mai marcați și alte celule în diverse culori.

Concluzii

Chiar dacă Excel-ul nu oferă un instrument direct pentru a număra celule de o anumită culoare, există soluții alternative eficiente. Metoda din acest articol este una simplă – crearea unui modul, inserarea unei funcții în Visual Basic și utilizarea unei formule specifice care va număra, în funcție de range-ul declarat, toate celulele colorate într-o anumită culoare. Este esențial să reținem că funcția utilizată nu este dinamică. Mai multe exemple de automatizare găsiți în categoria automation.

Nu te-ai putut abona. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.