Actualizat la: octombrie 30, 2022

Cum șterg simultan toate slide-urile ascunse din PowerPoint, apăsând doar un buton? Acesta este articolul inaugural dintr-o serie care sper să prindă multă portanță în viitor. O să încerc să abordez mici artificii tehnice care vă pot ajuta să automatizați anumite task-uri recurente. Da, termenul este pretențios, deoarece nu vom adresa automatizări foarte complexe ci mai degrabă ne vom referi la mici trucuri salvatoare de timp.

PowerPoint-ul nu oferă opțiunea de „bulk delete”, însă cu ajutorul unui mic cod în VBA puteți rezolva problema foarte rapid.

Eu am diverse variante de prezentare, de lungimi diferite, ale celor mai vizitate articole (Cum poți crește rata de conversie și Optimizarea SEO în 2022) pe care le-am perfecționat în timp prin editare și ascunderea anumitor slide-uri. Mă folosesc în mod frecvent de această mică bucățică de cod când vreau să trimit această prezentare spre un coleg din echipă, în varianta clean.

Acestea fiind spuse, să trecem la primul subiect din Categoria Automation. Înainte însă, să vedem care sunt metodele clasice prin care poți să ștergi slide-urile ascunse:

(1) Prima și cea mai simplă metodă – selectezi slide-ul ascuns -> Click dreapta -> Delete (exact ca în imaginea de mai jos)

sters slide ascuns

(2) Prin a două metodă puteți selecta mai multe slide-uri ascunse (Ctrl + Click) iar la final apăsați tasta Del. Toate slide-urile selectate vor dispărea.

(3) A treia metodă, prin care puteți șterge automat toate slide-urile ascunse este la fel de facilă, însă implică anumiți pași suplimentari. Poate că acest pași nu se justifică dacă discutăm despre o prezentare cu 15-20 de slide-uri, însă dacă prezentarea este mai stufoasă sau aveți de făcut repetitiv acest task, timpul pe care îl puteți salva este unul relevant.

Să revenim la subiectul zilei:

Pasul 1 – Ne asigurăm că meniul Developer este vizibil în taskbar. Dacă nu este, îl puteți activa în felul următor: File -> Options -> Customize Ribbon.

În panoul din dreapta bifați Developer, după care apăsați OK.

activare developer tab

 

Pasul 2 – Din meniul Developer selectați prima opțiune, Visual Basic.

visual basic

 

Pasul 3 – Click dreapta pe VBAProject (Test) -> Insert -> Module

visual basic 1

 

Pasul 4 – în fereastra care se deschide în partea dreaptă, introduceți codul de mai jos:

Sub DeleteHiddenSlides
Dim X as Long
For X = ActivePresentation.Slides.Count to 1 Step -1
If ActivePresentation.Slides(X).SlideShowTransition.Hidden Then
ActivePresentation.Slides(X).Delete
End If
Next
End Sub

 

Pasul 5 – Click pe iconița Run, apăsați F5 sau din meniul Run -> RunSub/UserForm.

Cum șterg simultan toate slide-urile ascunse din PowerPoint?

Nu veți primi nici un fel de mesaj (la urma urmei este un script simplu) însă dacă reveniți în prezentare veți observa că toate slide-urile ascunse au fost șterse. Sper ca acest mic tutorial despre cum șterg simultan toate slide-urile ascunse din PowerPoint să vă fie de folos.

Disclaimer: Codul de mai sus nu este creat de mine și nu îmi asum nici un fel de proprietate intelectuală asupra acestuia. El poate fi regăsit în diverse forme pe multe site-uri de profil și nu numai.

Nu te-ai putut abona. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.