Actualizat la: martie 16, 2024

Cum va evolua marketingul digital în 2023?

În articolul de astăzi vom discuta despre perspectivele viitoare ale marketingului digital în 2023. Peisajul digital este în continuă evoluție, tocmai de aceea este important ca antreprenorii să rămână la curent cu cele mai recente tendințe și evoluții. Vom explora unele dintre principalele tendințe și evoluții cheie pe care ne așteptăm să le vedem în lumea marketingului digital în 2023 și care va fi impactul acestora pentru diferitele tipuri de afaceri. Indiferent dacă sunteți un start-up sau o corporație, este important să înțelegeți direcția pe care se îndreaptă industria de marketing digital pentru a lua decizii informate și a rămâne competitiv.

Vrei un audit al strategiei digitale? Click aici!

Pentru a avea rezultatele dorite, companiile trebuie să aibă o strategie digitală extrem de bine definită pentru a se menține profitabile. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă cei care iau deciziile se vor menține la curent cu tendințele viitoare ale marketingului digital. Haideți să ne explorăm împreună viitoarele perspective ale marketingului digital în 2023.

Conținutul video va fi dominant și în 2023

Resursa video va rămâne una dintre cele mai importante tendințe în marketingul digital și în 2023.

Videoclipurile vor rămâne surse importante de trafic, awarness și conversii pentru eforturile de marketing digital în aria B2B.

Creare unor materiale video elocvente și orientate spre utilizatori trebuie făcută cu un singur scop în minte: experiența utilizatorului. Dacă în mod empiric veți descoperi că este mai ușor să creați conținut care se pretează formatului video, nu ezitați să folosiți acest tip de material. Dacă o faceți doar pentru a fi în trend, vă sugerez să cântăriți această decizie de două ori. Piața se confruntă cu o suprasaturație de videoclipuri, așadar folosiți acest format doar dacă acesta are cel mai mult sens pentru utilizator.

În caz contrar, s-ar putea să vă irosiți timpul, banii și energia care ar fi mai bine direcționate spre alte segmente. Doar pentru a pune lucrurile în perspectivă, în fiecare zi se încarcă peste 700.000 de ore de conținut video în platforma YouTube (sursa aici).

Exploatarea conținutului cu acces limitat

Conținutul limitat este folosit pentru a genera lead-uri (clienți potențiali), oferind clienților potențiali informații valoroase în schimbul unor date relevante despre utilizatori:

 • adresa de e-mail
 • numărul de telefon
 • industria în care activează
 • alte informații de contact

În mod uzual se solicită adresa de email a utilizatorului, pe care se vor trimite ulterior aceste materiale, așa cum este indicat în imaginea de mai jos.

2022 12 11 19 57 49

Odată ce aveți aceste e-mailuri, le puteți adăuga la bază de date existentă pentru newsletter. Este extrem de relevant să aliniați conținutul închis cu așteptările utilizatorilor, astfel încât persoanele care se înscriu pentru a accesa acest tip de conținut să fie cu adevărat interesate de ceea ce doriți să le oferiți.

Acest tip de conținut poate conține o varietate mare de elemente care să vă ajute în efortul de marketing, cum ar fi:

 • studii de caz;
 • e-books;
 • white papers;
 • videoclipuri;

2022 12 11 19 56 58

Estimarea pentru 2023 este că acest tip de conținut închis va fi exploatat din ce în ce mai mult. Generarea de conținut poate necesita mult timp pentru a fi creat însă se poate dovedi a fi un efort rentabil pe termen lung.

Conținutul original poate fi împachetat sub diverse forme, cum ar fi:

 • postare pentru social media;
 • cărți electronice (e-book);
 • curs;
 • videoclip;
 • alte instrumente orientate spre educația consumatorului;

Pentru a merge în siajul exemplului de mai sus, să luam următorul exemplu relevant:

Influencer marketing

Acest tip de marketingul este la modă astăzi și este foarte probabil să rămână așa și în 2023, deoarece consumatorii au încredere în recomandările venite de la persoane cu care se identifică și pe care le admiră. Mai mult, aceste tipuri de campanii aduc rezultate palpabile, după cum puteți vedea în graficul de mai jos.

influencer TikTok

Colaborarea cu influencerii vă permite să exploatați la maxim expunerea spre un public specific, care este unul implicat, și pe care îl puteți viza în mod direct, mai degrabă decât să distribuiți un mesaj generic pentru publicul larg.

Mai mult, o asemenea opțiune este mai eficientă din punct de vedere al costurilor, deoarece întreprinderile pot folosi micro-influenceri cu un număr relativ mic de followers, dar care au un grad ridicat de implicare. În general, acest tip de marketingul oferă multe beneficii pentru antreprenori, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie exploatat ca parte a planului de marketing și ar trebui să fie considerat prioritar ca o tendință a marketingului digital pentru 2023.

TikTok va fi platforma de urmărit în 2023. face incursiuni, deoarece la acest moment eforturile lor se concentrează să își îmbunătățească opțiunile de livrare a ad-urilor, ceea ce o va face o platformă spre care companiile vor migra în 2023.

Servicii post vânzare

Implicare clienților în ecosistemul brand-ului după ce procesul tranzacțional s-a încheiat este un demers vital pentru fiecare afacere. Companiile mari înțeleg acest lucru, ceea ce explică de ce factorii de decizie în domeniul marketingului doresc să crească ciclul de viață al clienților și angajamentul acestora. De ce depun efort în această direcție?

Deoarece clienții mulțumiți sunt mult mai susceptibili să:

 • repete o achiziție;
 • recomande compania/brand-ul;
 • ofere feedback valoros;

Menținerea unor relații puternice cu clienții existenți poate contribui la atenuarea costurilor ridicate de achiziție a unor clienți noi. Nu uitați, cheia aici este de a crește valoarea programelor de implicare post-vânzare!

Personalizarea website-ului

Personalizarea site-urilor web se transformă rapid într-o tendință reală în marketingul digital. Aceasta se referă la capacitatea de a schimba layout-ul site-ului web în funcție de următoarele caracteristici ale vizitatorului:

 • interesele acestuia
 • datele demografice
 • locația geografică etc.

Această tehnologie poate vă poate ajuta compania să se diferențieze de concurență atunci când potențialii clienți fac research.

Personalizarea site-ului web va crește rata de conversie deoarece le arătați potențialilor clienți o variantă personalizată a site-ului, care tinde să fie orientată spre nevoile lor specifice. Acest tip de personalizare este un mare avantaj dacă lucrați într-o industrie competitivă.

Suportul oferit de inteligența artificială eforturilor de marketing digital va crește

Pe zi ce trece inteligența artificială va avea un rol din ce în ce mai determinant. Toate studiile arată că antreprenorii vor investi mai mult în automatizare începând cu 2023.

Utilizarea chatbot-urilor și a asistenților digitali bazați pe AI este deja în creștere, deoarece oamenii își dau seama că AI-ul este una dintre cele mai importante tendințe de marketing digital.

Chiar și întreprinderile mici au început să investească în instrumente de marketing bazate pe AI pentru a crea experiențe personalizate pentru clienții lor. Inteligența artificială funcționează prin maparea intențiilor care vor determina următoarelor mișcări ale clienților potențiali și vă vor permite să le comercializați produsul sau serviciul exact atunci când au nevoie de el. Încorporarea asistenței digitale bazate pe AI în eforturile de marketing are ca rezultat rate de conversie mai mari.

Concluzii

În concluzie, peisajul marketingului digital va fi în continuă evoluție și în 2023. Ca și o concluzie la tendințele și evoluțiile cheie pe care ne așteptăm să le vedem în lumea marketingului digital în 2023 putem afirma că importanța personalizării va crește, conținutul va trebui să fie extrem de relevant iar rețelele sociale își vor continua dominația. Fiind la curent cu cele mai recente tendințe și evoluții, companiile se pot poziționa pentru a profita de oportunitățile pe care industria de marketing digital le va oferi în 2023.

Nu te-ai putut abona. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.