Actualizat la: ianuarie 30, 2023

Review-urile și strategia Google Ads – cum se influențează?

Pentru că mă lovesc destul de des de această întrebare m-am gândit că e timpul să scriu un articol despre corelația review-urile pe care le primesc companiile de la clienți și strategia Google Ads.

Potrivit Google, 90% dintre utilizatori exprimă un nivel ridicat de încredere în recenziile online. Iar în sondaje, cifre similare arată că majoritatea consumatorilor au încredere în recenziile online la fel de mult ca în recomandările personale de la prieteni și familie.

Majoritatea companiilor înțeleg importanța recenziilor online însă multe dintre ele nu realizează că aceste recenzii pot avea un impact asupra altor aspecte ale strategiei de marketing digital, inclusiv a campaniilor PPC.

Așa cum intuiți deja, review-urile au un impact și asupra rentabilității campaniilor de marketing digital. Dacă nu știți cum să calculați rentabilitatea campaniilor de marketing digital vă invit să parcurgeți următoarele articole:

Este important să înțelegeți ce rol joacă review-urile în strategia Google Ads, înainte de a angaja un buget în această direcție.

Cum influențează review-urile rata de conversie?

Evaluările mai ridicate conduc la rate de conversie mai mari, care pot influența rentabilitatea investiției în campaniile PPC.

Google afirmă că review-urile pozitive (a se citi peste 4.5 stele) pot crește valoarea CTR-ului anunțurilor text cu până la 10%. Acest lucru poate face o mare diferență în ceea ce privește raportul cu competiția în Google Ads.

Un studiu a urmărit ratele de conversie ale anunțurilor Google Ads în corelație cu review-urile Google My Business ale companiilor.

Rezultatele au fost relevatoare:

  • companiile cu review-uri sub 3,5 stele au înregistrat rate medii de conversie de aproximativ 10,5%
  • companiile cu review-uri de aproximativ 4,5 stele, ratele medii de conversie au fost de aproape 14%

ratele de conversie si corelatia cu review urileMai mult, studiul a demonstrat că nu doar ratingurile afectează conversiile PPC. Creșterea ratei de răspuns la recenziile online poate influența ratele de conversie. Brandurile care au răspuns frecvent la recenzii au înregistrat rate de conversie cu 30% mai mari decât companiile mai puțin receptive.

Te invit să citești ghidul meu despre cum poți crește rata de conversie pentru a identifica cele mai potrivite metode pe care le poți aplica afacerii tale.

Cum influențează review-urile rata de click (CTR)?

Un studiu derulat de Brightlocal a evidentiat faptul că valoarea medie a recenziilor Google influențează rata de click (CTR-ul). Se poate vedea observa în figura de mai jos că un scor de 5 stele poate să atragă cu 24% mai multe click-uri decât unul de 3 stele.

variatia CTR ului in functie de media review urilor

Avantajul evident este că obțineți mai multe clickuri spre site ceea ce duce la:

  • un scor de calitate mai ridicat de la Google și în consecință
  • un cost pe click mai mic

În termeni de costuri, putem afirma că o companie cu un review mediu de 4,5 stele va investi mai puține resurse pentru a atrage același număr de click-uri pe care le-ar putea obține în același buget o companie care are doar 3,5 stele.

Recenziile negative pot afecta Quality Score-ul din Google Ads

Valorile review-urilor pot avea un impact asupra scorului de calitate al anunțurilor, care este în mod cert corelat cu CTR-ul, așa cum am văzut în secțiunea anterioară. Un Quality Score ridicat va atrage după sine un cost per click mai mic și va avea mai multe șanse să apară în poziții de top în clasamentul anunțurilor pentru cuvintele cheie respective.

Consider că există o mare probabilitate ca scorul de rating să aibă un impact (pozitiv sau negativ) asupra performanței anunțurilor și a scorurilor de calitate. Există studii care arată că o prezență simultană atât în rezultatele căutărilor organice, cât și în secțiunea de ad-uri plătite, are un efect sinergic asupra CTR-ului general.

În multe cazuri, acest lucru se întâmplă cel mai probabil datorită  faptului că utilizatorii interacționează cu brand-ul unei companii atât în rezultatele căutărilor plătite, cât și în cele organice, pe cale de consecință este mult mai probabil să aibă o interacțiune (click) cu acest brand.

Google Seller Rating

Recenziile influențează și Google Seller Rating, cel mai important metric fiind evaluarea medie. Companiile care beneficiază de evaluări cu ratinguri ridicate (trebuie să fie peste 3,5 stele), care sunt agregate de Google din surse cu reputație solidă, vor fi afișate cu prioritate.

Habitas GMBAcest aspect este unul de bază. Vestea bună este că marea majoritatea companiilor care au un cont de GMB sunt peste acest prag de 3,5 stele în evaluări.

Un alt aspect de reținut este faptul că evaluările mai bune se afișează cu frecvență mai mult în rezultatele căutărilor, contribuind astfel la construirea unei reputații solide.

Cum să vă îmbunătățiți reputația online și performanța PPC

Dacă doriți cu adevărat să vă îmbunătățiți atât recenziile online cât și performanța campaniilor PPC aveți nevoie de un plan de gestionare a reputației.

Iată o listă rapidă cu ceea ce trebuie să includă acest plan:

  • încurajarea recenziilor pozitive;
  • creșterea numărului de recenzii;
  • frecvența recenziilor (cu cât mai recente cu atât mai bine);
  • consecvența recenziilor (recenziile trebuie să fie distribuite pe o perioadă mai lungă de timp);

Răspunsul la recenziile negative (dezvoltarea unui sistem eficient de răspuns la recenziile negative poate contribui în mare măsură la îmbunătățirea reputației online).

Concluzii

Fiecare companie trebuie să își stabilească un obiectiv legat atât de numărul de recenzii cât și de calitatea acestora. O medie a review-urilor de peste 4.5 stele va aduce atât un număr de click-uri mai ridicat cât și un CTR mai mare.

Review-urile și strategia Google Ads – cum se influențează? Review-urile trebuie privite nu numai ca o măsură a evaluării companiei așa cum se vede el în percepția clienților ci și ca la un element de bază al strategiei de marketing digital (fie că vorbim de SEO sau campanii Google Ads).