Actualizat la: decembrie 21, 2021
Ne ascultă Facebook conversațiile? V-au apărut vreodată în feed-ul de Facebook ad-uri ale unor produse/servicii despre care ați vorbit dar nu le-ați căutat niciodată specific pe Google? Probabil că ați intrat direct în modul paranoia. Adevărul este că nu există absolut nicio dovadă că Facebook spionează conversațiile utilizatorilor, în afară de folclorul urban.
Explicația este una pe cât de simplă pe atât de îngrijorătoare. Facebook îți livrează exact acele reclame deoarece are o imagine șocant de detaliată a vieții tale. O parte din datele colectate provin din tracking-ul și monitorizare a activităților online. Fiecare dintre noi oferim de bună voie multe informații în mod voluntar!
Facebook nu trebuie să ne spioneze în mod direct, deoarece propriile noastre comportamente oferă o multitudine de date despre comportamentul nostru online și offline. Accesarea microfonului unui smartphone fără permisiune ar fi o invadare gravă a confidențialității.
Vestea bună este că acest lucru este facil de explicat – vorbim de pură coincidență. Facebook știe atât de multe despre noi, fără a fi nevoie să ne asculte conversațiile private.
Există dovezi că Facebook ne ascultă conversațiile?
Ei bine, răspunsul real este probabil unul simplu – întâmplător și/sau intenționat fiecare dintre noi oferim platformei atât de multe informații încât nu este necesar ca aceasta să ne „asculte”.
Mai mult, nu au existat niciodată dovezi solide în acest sens. Facebook a negat în mod repetat acuzațiile, subliniind că își bazează ad-urile doar pe interesele și informațiile din profilul fiecărui utilizator.
O serie de investigații independente au încercat să găsească dovezi în acest sens. Nu s-au găsit informații care să indice faptul că platforma de socializare își ascultă în secret utilizatorii.
Aceeași experți afirmă că este puțin probabil ca platforma de socializare să înregistreze în secret miliarde de oameni. Cheia în care trebuie citită această informație este următoarea – nici nu trebuie să o facă. Algoritmii știu suficient de multe despre noi (din datele de navigare și informațiile de profil) pentru a ne targeta cu ad-uri extrem de specifice.
Potrivit declarațiilor oferite de companie, Facebook nu se folosește de microfonul telefonului utilizatorului pentru a livra ad-uri sau a schimba News Feed-ul. Accesarea microfonului se face doar cu dacă ați dat această permisiune aplicației și/sau dacă utilizați în mod activ o funcție specifică care necesită voce (e.g.: înregistrarea unui videoclip, utilizarea unei funcții opționale, etc).
De ce avem impresia că Facebook ne urmărește?
Fascinația reclamei direcționate (targeted advertising) este că ar trebui să pară relevantă pentru noi chiar dacă nu ne putem da seama de ce. Facebook nu trebuie să spioneze conversațiile din viața reală, pentru că oricum oferim deja atât de multe informații încât tot ce trebuie să facă algoritmii este să le pună cap la cap. Accesând acest link vei putea descărca tot ce știe Facebook despre tine. Cei mai mulți dintre voi își vor da seama rapid că este o cantitate uluitoare de date. Informațiile sunt culese din activitatea noastră de pe întregul internet, pe dispozitive multiple, chiar dacă nu suntem autentificați în Facebook.
Ce știu algoritmii despre voi:
- unde locuiți
- ce vă place să mâncați
- cine sunt prietenii voștri
- câți bani câștigi
- convingerile voastre politice, etc
Așadar, atunci când sunteți targetat cu ad-uri despre care ați vorbit cu voce tare este aproape sigur că cei care vă au în target sunt foarte buni în a vă prezice interesele.
De asemenea, este posibil să existe o suprapunere între o campanie de publicitate în curs de desfășurare, la care e posibil să fi fost expus la un anunț pe care nu l-ai observat. Ulterior ai vorbit despre acest subiect, fără să realizezi niciodată că ai fost expus respectivului ad. Ulterior, ai observat ad-urile despre respective, care dintr-o dată par suspecte.
Să presupunem că ai vorbit despre o vacanță în Brașov și apoi, dintr-o dată, apare un ad despre Poiana Brașov. Este posibil să nu fi căutat niciodată informații despre o vacanță în această locație. Însă Facebook ar putea folosi informații despre nivelul tău de câștig, interesele tale anterioare despre tipurile de vacanțe, perioada din an (reclamele pentru Brașov sunt frecvente în lunile de iarnă) și locația ta.
Ceea ce pare a fi „snooping” este de fapt doar un ad foarte inteligent.
Doar o coincidență…?
Este important să recunoaștem că expunerea la un ad pentru un produs/serviciu despre care ai vorbit este, cu certitudine mare, o coincidență. Dacă sunteți un utilizator obișnuit de internet, veți vedea sute de anunțuri într-o anumită zi. Sunt mii pe săptămână! Marea majoritate vor trece prin feed fără măcar să le observi vreodată.
Dar poate o dată sau de două ori în decurs de câteva luni vei observa un anunț pentru un produs despre care ai vorbit, dar nu l-ai căutat. Șansele ca acest lucru să se întâmple o singură dată la o expunere de mii (sau chiar zeci de mii de reclame într-o lună) sunt foarte mari. În acel moment nu te vei gândi la toate reclamele care nu ți-au stârnit curiozitatea ci doar la cea care te-a făcut să te simți paranoic.
Dacă ești cu adevărat paranoic, iPhone-ul are o setare care se poate dovedi utilă când investighezi acest aspect.
Cum să verificați dacă sunteți spionat de Facebook?
Mai întâi, asigură-te că iPhone-ul tău este actualizat la iOS 14 sau o versiune ulterioară.
De la această actualizare în sus OS-ul adaugă un „warning dot” care vă avertizează de fiecare dată când microfonul sau camera sunt activate. Asta înseamnă că dacă vreo aplicație te înregistrează fără consimțământ, vei ști despre asta.
Un punct portocaliu va apărea în colțul din dreapta sus al ecranului atunci când microfonul este activat și unul verde atunci când camera este activată.
Accesând „control center” veți putea vedea detalii despre aplicația care folosește microfonul. Dacă bănuiți că se întâmplă ceva, ar trebui să verificați permisiunile aplicației în „Privacy Settings”. Puteți interzice anumite aplicații accesul la microfon sau la cameră, după cum vedeți în exemplu de mai jos.
Și, dacă sunteți cu adevărat îngrijorați, puteți să ștergeți cu totul unele aplicații.
Ovidiu Selejan
Postări similare
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Caută
Ultimele postări
Categorii
- Automation (6)
- Facebook Ads (39)
- Google Ads (39)
- Instagram (7)
- Recenzii cărţi (3)
- SEO (34)
- Strategie On-line (109)
- Website (11)
Stay connected