Actualizat la: februarie 23, 2024

Cum se pot câștiga bani online?

Dacă vrei să doar principalele idei despre cum se pot câștiga bani online (doar dacă investești timp și răbdare) iată lista.

Cum se pot câștiga bani online?

 • Freelancing
 • Magazin online
 • Crearea unui blog
 • Crearea unui canal de YouTube
 • Micro-influencer
 • Micro-joburi
 • Cursuri online
 • Răspunzând la sondaje
 • Dropshipping
 • Vânzarea de fotografii
 • Vânzarea produselor handmade sau a celor personalizabile
 • Podcast
 • Publicare e-books

Freelancing

A fost și va rămâne probabil cea mai versatilă cale de a face bani online. Practic, îți oferă, pe lângă oportunitatea de a lucra la proiecte care îți plac, șansa de a genera un anumit venit.

Așadar, principala întrebare la care trebuie să răspunzi este: la ce mă pricep? Așadar, cel mai important este să începi prin identificarea abilităților și expertizei tale (design grafic, dezvoltare web, programare etc.). O specializare într-o anumită nișă, cum ar fi scrierea de conținut, designul grafic sau dezvoltarea web, te poate ajuta să te diferențiezi și să atragi clienți care caută exact acest tip de abilități.

Nu uita însă că există o competiție serioasă pe piața de freelancing. Întră pe Fiverr și UpWork și o să înțelegi exact la ce mă refer.

De aceea, ca să reușești, trebuie să îți:

 • construiești un portofoliu;
 • creezi un website;
 • contruiesți un profil pe LinkedIn super relevant;
 • faci cunoscută expertiza;
 • creezi un cont pe Upwork, Fiverr etc.;
 • să ai răbdare;

Din punctul meu de vedere, construirea unui portofoliu relevant este esențială, deoarece clienții doresc să vadă ce poți oferi. Dacă ești la început de drum, sugestia mea este să îți oferi serviciile la un tarif mai mic, tocmai pentru a aduna câteva proiecte și review-uri pe care le poți adăuga în portofoliul tău. Pe măsură ce câștigi experiență și recenzii pozitive, îți poți ajusta tarifele pentru a reflecta expertiza în creștere.

Magazin online

Pentru a ajunge să aveți un magazin online profitabil trebuie să îndepliniți cumulativ următoarele condiții:

 • să alegi, după o analiză foarte atentă, produsele/serviciile care crezi că îți pot aduce profit;
 • analizezi piața pentru a determina potențialul acestor produse sau servicii – cel mai simplu lucru este acela de a căuta produsele în Google Shopping. Poți să le vinzi măcar la același preț? Dacă da, s-ar putea să ai o șansă;
 • construiești magazinul online – ai în vedere faptul că trebuie să pregătești poze, descrieri, feed-uri pentru a putea promova în mod corect produsele;
 • Buget de promovare pentru cel puțin trei luni;

Dacă ai atins toate punctele de mai sus, îți trebuie câteva luni de reziliență pentru a vedea dacă modelul de afacere se validează.

Vrei un magazin online? Click aici!

Recomandarea mea este să parcurgi toate articolele de mai jos, înainte de a face orice fel de investiție:

Crearea unui blog

Dacă îți place să te exprimi în scris (corect și fără greșeli gramaticale de preferat) poți să iei în considerare să devii blogger.

Pentru a construi un blog de succes ai nevoie de timp, în primul rând. Pe lângă elementul timp, trebuie să alegi cu mare atenție nișa căreia te vei adresa. Un blog generalist nu are șanse mari de reușită pentru că nu poți construi o autoritate tematică (topical authority). Mai multe puteți afla în articolul dedicat acestui subiect👇

🔗 Articol relevant: Cum să faci bani din blog?

Desigur, trebuie să publici conținut de calitate în mod constant și îți optimizezi SEO toate articolele.

nr cuvinte cheie optimizare pe pagina ghid SEO

În timp, îți poți transforma blogul într-o sursă de venit – modestă la început, dar pe măsură ce numărul de vizitatori începe să crească poți încerca să monetizezi prin diverse metode, cum ar fi publicarea de articole sponsorizate, link-uri afiliate și așa mai departe. AdSense era o alternativă în trecut, însă sumele care se pot câștiga în această perioada sunt foarte mici.

date curente adsense

Te invit să parcurgi și articolele de mai jos:

Crearea unui canal de YouTube

În principiu, fiind vorba tot de conținut, dar de această dată video, se aplică regulile de la crearea unui blog. Trebuie să postați regulat, material video de calitate. Desigur, trebuie să ai anumite capacități lingvistice pentru a porni un canal YouTube pentru a face bani online. Și în acest caz, este cel mai bine să te concentrezi pe un domeniu specific dacă vrei să câștigi rapid autoritate și urmăritori. Alegerea nișei potrivite este esențială!

De asemenea, investiția în echipamente de calitate, cum ar fi o cameră bună, un microfon și un tool de editare, este esențială pentru a-ți dezvolta canalul.

Trebuie să ai 1.000 de abonați pentru a te alătura Programului de Parteneri YouTube. Ulterior, vei avea acces la Google AdSense, când poți începe să monetizezi din reclame. Pe măsură ce audiența va crește, vei putea obține sponsorizări pentru a promova produse/servicii relevante pentru audiența ta.

Micro-influencer

Dacă vă plac rețele social media și sunteți capabil să creați conținut în mod regulat, puteți lua în considerare să vă creșteți vizibilitatea profilurilor sociale, cum ar TikTok sau Instagram. Dacă vă specializați într-o anumită nișă (aceeași poveste din nou), de exemplu, educație sau călătorii, puteți crea conținut specific. În acest fel, adresabilitatea spre persoane specifice este mult mai țintită.

Pe măsură ce numărul de urmăritori crește, puteți experimenta cu diferite tipuri de conținut pentru a vedea ce engagement puteți genera. Chiar dacă aceasta este una dintre cele mai creative modalități de a face bani online veți avea nevoie de timp pentru vedea rezultate. În plus, nu omiteți în fapt relevant – concurența este foarte mare pe anumite nișe, așa că ar fi bine să te documentezi foarte bine înainte să faci primii pași. Vă invit să explorați în detaliu articolul meu despre cum poți câștiga bani din TikTok.

Micro-joburi

Similaritatea cu partea de freelancing poate parea izbitoare, însă acest tip de task-uri temporare nu sunt atât de capricioase din punct de vedere al timpului necesar care trebuie investit – nu aveți nevoie de profil de LinkedIn, site, portofoliu și așa mai departe. Practic, e vorba de a realiza anumite sarcini, de multe ori foarte simple, conta cost. De exemplu, să introduci anumite date într-un CRM, să aranjezi o serie de fișiere, realizat transcripturi, servicii de asistent virtual și așa mai departe. Sunt foarte multe persoane care au nevoie de suport punctual pentru anumite sarcini fixe și limitate în timp. Practic, nu e nevoie de nicio specializare înaltă, doar să vrei să îți dedici un anumit timp.

Cursuri online

Am fost în dubiu dacă să păstrez această opțiune aici sau să o mut în secțiunea de cum nu poți să faci bani online. Ideea este următoarea: dacă ai un know-how destul de mare încât ești capabil să ții un curs online relevant, cel mai probabil nu ai nevoie de mine să îți dau ideea asta, pentru că deja monetizezi acele cunoștințe. Însă, există posibilitatea să știi să faci ceva foarte bine, care nu are neapărat tangență cu mediul online și nu știi cum să expui toate acele informații spre cei interesați, nu ai cunoștințe tehnice și așa mai departe. Dacă aceasta este situația în care te afli, e posibil să poți face bani din aceste cursuri.

Răspunzând la sondaje

Această opțiune apare peste tot în modalitățile de a câștiga bani online. Eu nu am întâlnit nici un site web care să te plătească pentru a participa/răspunde la sondaje de opinie. Clar, ar putea fi o modalitate ușoară de a face niște bani în plus în timpul liber însă cu siguranță, chiar dacă veți descoperi acele site-uri, nu vă veți îmbogăți făcând sondaje online. Cel mai probabil, suma care vi se va oferi va fi una extrem de mică. În plus, este posibil să nu vă calificați ca și respondent.

Dropshipping

Chiar dacă poate părea tentant la prima vedere – să faci bani fără să ai nevoie de bani pentru a cumpăra bunurile și fără să te ocupi de inventar – experiența unor persoane foarte apropiate mie mi-a arătat că nu este o opțiune viabilă – mai multe detalii în secțiunea dedicată dropshipping-ului dintr-un alt articol de al meu pe această temă. Nu uitați, rata de succes al acestui model de afacere este de 10% în primul an! Așadar, un risc extrem de mare, mai ales pentru piața din România.

Vânzarea de fotografii

Chiar dacă aveți un talent extraordinar pentru fotografie, șansele ca să vă puteți vinde fotografiile pe site-uri de fotografie de stock (Shutterstock, Adobe Stock și iStock) sunt, în opinia mea, extrem de reduse. Da, fotografiile de înaltă calitate, realizate la cerere, pot genera un venit constant în timp, pe măsură ce tot mai multe persoane vor cumpăra și utiliza aceste fotografii. Însă, trebuie să ajungeți la acel nivel, mai ales cu multitudinea de platforme care oferă fotografii gratuite (Pixabay, FreePik etc.)

Vânzarea produselor handmade sau a celor personalizabile

Poți avea impresia că mica manufactură sau un magazin cu produse personalizabile poate fi un mod excelent de a transforma un hobby sau o pasiune într-o afacere. Ești deja un expert în nișa ta, de ce să nu monetizezi?

Costurile pentru a pune pe piață o varietate mică de bunuri la un preț competitiv pot fi extrem de ridicate și consumatoare de timp. Mai mult, posibilitatea de a permite clienților să-și personalizeze fiecare comandă după specificațiile lor are nevoie de platforme dedicate și mii de produse care să fie disponibile. Am asistat personal la falimentul a trei magazine online care vindeau acest tip de produse. Pur și simplu nu au putut susține costurile afacerii.

Podcast

Lansarea unui podcast cu speranța de a genera venituri semnificative se poate dovedi o chestie nerealistă. În primul rând, piața podcasturilor este suprasaturată – practic oricine în ziua de astăzi are un podcast. Așadar, diferențierea și atragerea unei audiențe extinse și relevante, necesară pentru monetizare, se poate dovedi dificilă. Mai mult, crearea de conținut de calitate pentru un podcast necesită echipament tehnic profesional, competențe tehnice avansate de editare, ceea ce va genera costuri suplimentare. Promovarea podcastului și menținerea unei prezențe sociale vor necesita resurse suplimentare. În concluzie, în timp ce unii pot avea succes, pentru majoritatea creatorilor, realizarea unui podcast ca sursă principală de venit se dovedește a fi o provocare majoră.

Publicare e-books

Exact ca și în cazul podcast-urilor, publicarea și vânzarea unei cărți online aduce cu sine provocări semnificative. În primul rând, procesul de scriere (pentru care trebuie să ai ceva talent) și editare a unei cărți de calitate este foarte intens și consumator de timp. Vei avea nevoie de servicii profesionale de editare și design grafic, pentru ca produsul final să arate într-o formă decentă. Piața cărților digitale este, de asemenea, extrem de saturată. Promovarea și marketingul sunt esențiale pentru succesul unei cărți online, necesitând abilități și cunoștințe în domeniul marketingului digital, precum și un buget consistent pentru publicitate.

Chiar dacă ați reușit să publicați cartea, veniturile generate vor fi cel mai probabil modeste, deoarece piața este dominată de prețuri mici și competiție intensă, iar pentru a obține un profit semnificativ este nevoie de un volum mare de vânzări, care este dificil de atins pentru un autor debutant.

Concluzii | Cum se pot câștiga bani online?

Am încercat în acest articol să aduc o notă realistă în marea de mituri care circulă în mediul online. În mod evidente, cu răbdare și dedicație, unele metode se pot preta mai bine la monetizare. Printre metodele eficiente se numără freelancing, deschiderea unui magazin online, crearea unui blog sau a unui canal de YouTube, devenirea micro-influencer, realizarea micro-joburilor și crearea de cursuri online. Aceste metode necesită timp, răbdare și o abordare strategică, dar pot oferi oportunități reale de monetizare.

Metodele mai puțin eficiente de a câștiga bani online, dar nu imposibile, sunt: răspunsul la sondaje, dropshipping, vânzarea de fotografii, produse handmade sau personalizabile, podcasting și publicarea de e-books. Aceste metode, deși pot părea tentante, adesea nu generează venituri semnificative sau necesită un efort disproporționat față de venitul posibil.

Cred că este foarte important să evitați metodele nerealiste sau cele care oferă rezultate minime, concentrându-vă în schimb pe abordări care pot genera un venit sustenabil, pe termen lung.

Nu te-ai putut abona. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.