Actualizat la: februarie 18, 2024

Cât de importante sunt backlink-urile pentru SEO?

Am remarcat în anumite cazuri că unele site-uri, cu un număr redus de backlink-uri și mai puțin conținut, sunt clasate înaintea unor domenii care au sute de backlink-uri și conținut mult mai relevant. Există cazuri în care site-uri web cu 1.000 de backlink-uri le depășesc în clasament pe cele cu 100.000 de backlink-uri. Însă, primul site poate fi depășit de un domeniu care are conținut copiat din alte surse.

Așadar, cât de importantă este ponderea backlink-urilor între factorii de clasare? Și mai presus de atât, câte backlink-uri poți să ai fără ca site-ul să fie considerat spam? 500, 1000, 3000? O să răspundem la aceste întrebări în ordine.

Ești interesat de backlink-uri de calitate? Contactează-mă!

Sunt backlink-urile importante pentru SEO?

Da, backlink-urile au o importanță foarte mare pentru partea de SEO. Însă, nu este totul legat de numărul de backlink-uri.

Calitatea linkurilor pe care le-ai construit în timp ajută foarte mult, însă acestea nu sunt totul.

Integralitatea acestei poziționări este constituită de:

 • structura site-ului;
 • conținutul de calitate;
 • viteza de încărcare a site-ului;
 • Time to First Byte (TTFB) – vedeți în GTMetrix noile metrice care contează la nivel de site;

Time to first byte

Backlink-urile sunt doar unul dintre semnalele pe care le folosesc algoritmii din spatele motorului de căutare. Întregul scop al unui motor de căutare este de a afișa răspunsul cel mai relevant, formatat în cel mai bun mod posibil, în cel mai rapid și mai accesibil mod.Acest răspuns ar putea fi un paragraf, un text integral, un videoclip, imagini sau materiale mixte.

De ce un site cu mai puține backlink-uri poate să fie mai bine poziționat?

Pentru a răspunde la întrebarea despre motivul pentru care un site cu mai puține link-uri va depăși un site cu câteva sute sau mii de backlink-uri, trebuie să analizăm ce este un link.

Înainte de a avea smartphone-uri, schema markup și alte concepte precum Expertise, Authoritativeness and Trustworthiness (E-A-T), motoarele de căutare aveau nevoie de o modalitate de a determina încrederea într-un site web și a unei pagini specifice din cadrul acelui site.

Backlink-urile au fost unul dintre acești factori de încredere, în special Google PageRank.

În acest moment însă, PageRank nu mai există în modul care l-a consacrat. Dar, avem alte modalități de a contribui la construirea încrederii și autorității site-ului nostru web.

Dacă site-ul îndeplinește aceste semnale de încredere și autoritate, este posibil să aveți capacitatea de a concura cu site-uri web care au mai multe linkuri.

Așadar, haideți să parcurgem cele mai importante 10 aspecte care trebuie luate în considerare:

 1. Puteți oferi încredere vizitatorilor prin conectarea cu persoane credibile din nișa voastră, care pot publica conținut relevant la voi pe site;
 2. Indicați întotdeauna sursa conținutului spre autor;
 3. Folosiți surse relevante – prin link-uri și schema markup;
 4. Optați pentru o structură foarte clară și intuitivă a site-ului;
 5. Link-urile interne sunt extrem de relevante, deoarece oferă mai multe explicații pentru conceptele sau resursele menționate în conținutul vostru;
 6. Asigurați-vă că site-ul este securizat (HTTPS);
 7. Oferiți explicații cât mai clare asupra conceptului pe care îl expuneți;
 8. Modalitatea de achiziție trebuie să fie una foarte fluidă, compusă din cât mai putini pași;
 9. Respectați cât mai mult politicile de accesibilitate – cu cât mai mulți oameni vă pot accesa conținutul, cu atât este mai bună experiența la nivel de site. Acest lucru le oferă un motiv în plus oferind motoarelor de căutare să afișeze pagina cât mai sus în clasament;
 10. Timpii de încărcare trebuie să fie foarte mici, astfel încât persoanele care vă vizitează site-ul de pe dispozitivele mobile și conexiuni mai lente, să poată accesa conținutul;

Construiți și structurați corect conținutul utilizând:

 • Headings (H1, H2, etc);
 • Page titles și meta descrieri;
 • Imagini denumite corect;
 • Formatarea secțiunilor relevante paragrafe, tabele, liste, etc.;
 • Utilizați o structură adecvată a site-ului și asigurați-vă că cele mai importante pagini sunt menționate;

Da, backlink-urile de calitate vă vor ajuta să vă clasați mai sus în căutările organice. Însă, există lucruri pe care le puteți face, în paralel cu investiția în link-uri, astfel încât să puteți concura de la egal al egal cu un site web sau o pagină web care are mult mai multe backlink-uri decât voi.

Să luăm un exemplu în acest sens. Domeniul despre care facem referire are următoarele poziționări organice:

Pozitionare Organica

În ceea ce privește partea de backlink-uri, rapoartele arată diferențiat. Cei de la Ahrefs indică un număr de 987 de backlink-uri.

Backlinks Ahrefs

Pe de altă parte, cei de la Smallseotools și TheHoth indicaa un număr identic de backlink-uri (414), mult mai apropiate de realitate.

Backlinks TheHothBacklinks SmallSEOTools

După cum observați, un număr de până în 500 de backlink-uri poate asigura supremația pe o nișă potrivită.

Obținerea de sute/mii de link-uri de pe un site este considerată spam?

Răspunsul este „depinde”. Principalul factor determinant este dacă legăturile sunt interpretate ca fiind link-uri naturale sau plătite sau ca o încercare deliberată de a încerca să obțineți backlink-uri.

Link-urile naturale includ:

 • Brand-urile care se conectează cu celelalte companii din domeniu prin logo-uri sau link-uri în pagina de footer a propriului site sau în secțiunea colaboratori/parteneri
 • Dacă ai un blog cu autoritate peste medie și oferi informații relevante (link-uri spre alte articole, resurse media, etc) în „sidebar”.
 • Dacă produci conținut foto care este folosit de diverse site-uri
 • Pe măsură ce autoritatea din domeniu crește, companiile media, bloggerii și publicațiile on-line vă vor menționa public

Link-uri care nu sunt naturale:

 • Comentarii pe bloguri, forumuri sau alte site-uri legate de comunitatea respectivă
 • Linkuri cu cuvinte cheie către pagini sau categorii sau produse pe care nu le produceți.
 • Feed-uri de produse implementate în alte site-uri, care au link spre site-ul vostru
 • Faptul că bloggerii sau editorii creează un magazin fără atribute „sponsorizate” sau „nofollow” pe linkurile lor
 • Anunțuri tip banner

Uneori aceste link-uri sunt văzute ca spam, alteori nu. Depinde de link-uri, relația cu site-ul respectiv, dacă sunt sau nu naturale, etc.

Sper ca acest mic ghid să vă fie util în înțelegerea utilității backlink-urilor în creșterea organică a unui site.

Concluzii |  backlink-urile pentru SEO?

În concluzie, vreau să subliniez importanța backlink-urilor pentru optimizarea SEO. Backlink-urile sunt legături digitale între site-uri, fiind factori esențiali în determinarea poziționării acestora în rezultatele motoarele de căutare. Cu cât un site are mai multe backlink-uri de calitate, cu atât va fi mai bine clasat.

Este important să obțineți backlink-uri relevante și de calitate. Nu cumpărați sau creați backlink-uri artificiale care vă pot atrage penalizări. Este crucial să acordăm atenție acestui aspect atunci când ne dorim să obținem un ranking cât mai bun în motoarele de căutare.

Nu te-ai putut abona. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.