Actualizat la: ianuarie 3, 2024

Cât se câștigă din Google AdSense în România?

La un trafic lunar de aproximativ 6000 de vizitatori unici, suma medie câștigată prin intermediul platformei AdSense a fost de 10€ (tot lunar). Desigur, au existat variații; au existat luni în care am avut un câștig de 6,96€ dar și luni în care m-am apropiat de 11€. Mai jos distribuția acestor venituri:

castiguri adsense detaliat

Cum am transformat un proiect pro bono într-un studiu de caz?

Am început acest proiect din pasiune, înainte de pandemie, cu ideea de a pune la dispoziția utilizatorilor anumite texte preformatate pentru diverse situații de viață, atât personale cât și profesionale. Site-ul se numește scrisori.info.

Efortul pe care l-am depus în generarea, organizarea și construcția acestei platforme a fost unul destul de semnificativ. Nu m-am așteptat nicio clipă că traficul să crească la aceste valori, însă se pare că acest tip de conținut poate genera cerere din partea unui anumit public. Pe cale de consecință, odată cu publicarea câtorva sute de template-uri de comunicări, traficul a început să crească, ajungând în medie la 6000 de vizitatori lunar, adică 200 de unici pe zi.

Graficele și pozele pe care le vedeți mai jos sunt din prima parte a acestui an, deoarece nu am mai avut timpul necesar și nici motivația pentru a instala GA4 pentru tracking.

date trafic scrisori info

Un alt studiu de caz interesant – Cum am ajuns la 1000 de vizitatori unici pe site?

Date statistice AdSense

Revenind la statistici, după cum puteți vedea în figura de mai jos, în ultimele 28 de zile veniturile generate sunt sub 6€. Acest date sunt reale, la zi. Momentan, suma totală realizată pentru intervalul martie 2023 – septembrie 2023 este de 54€.

date curente adsense

După cum puteți observa mai jos, am avut o singură decontare pentru sumele generate din ad-uri, deoarece există un prag minim de 70€ la care se face această decontare.

decontare adsense 70 eur

Confruntarea cu Inteligența Artificială: ChatGPT

Din păcate, la acest moment nu mă mai ocup activ de acest proiect, deoarece consider că evoluția fulminantă a zonei de inteligență artificială, în special partea de generare a textelor generice, precum cele de pe site-ul meu, este mult mai bine adresată de instrumente precum ChatGPT.

Vă las mai jos un exemplu despre cum poate să scrie ChatGPT, în comparație cu ceea ce am generat eu pentru site.

Acceptarea unei oferte de angajare scrisori

Acceptarea unei oferte de angajare chatgpt

Așadar, la acest moment platforma este pe pilot automat. Nu am mai adăugat conținut nou de foarte mult timp și probabil nu mă voi mai ocupa de acest proiect în viitor. Am foarte mult material într-o formă avansată, care însă ar trebui editat, ceea ce mi-ar lua foarte mult timp, pe care am decis să nu îl mai aloc. Prefer să folosesc acest timp pentru alte proiecte, mai ales că nu văd un viitor în această direcție.

Concluzie | Cât se câștigă din Google AdSense în România?

Concluzionând, la un site cu o medie de 200 de vizitatori unici pe zi, adică 6000 de vizitatori unici pe lună, poți spera să generezi lunar, în medie, între 6 și 11€ venituri din Google AdSense. Așadar, am putut acoperi costurile cu hostingul. Nu mai punem la calcul munca efectivă din spatele unui proiect de această anvergură, care s-a întins pe un interval de aproape 5 ani.

Acest proiect a fost doar un experiment și sunt convins că un rol important îl are și nișa, limba în care este scris conținutul de pe site și locația geografică a acestuia. Însă, la nivel global, sumele mici care sunt generate constituie una dintre cele mai mari probleme legate de utilizarea AdSense.

Cel mai probabil ar trebui să aveți sute de mii de vizitatori pe lună pentru a câștiga în jur de 800-1000 EUR lunar. Acest lucru poate fi descurajant, mai ales în comparație cu alte metode clasice (marketingul afiliat sau postările sponsorizate) care oferă un randament mult mai mare al investiției. Chiar dacă reușești să generezi o sumă decentă prin AdSense, s-ar putea să nu merite efortul în comparație cu metodele mai sus menționate.

Nu te-ai putut abona. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.