Actualizat la: martie 17, 2024

Sumar

Am detaliat în TOC-ul de mai sus subiectele pe care le voi acoperi, așadar să trecem la treabă, într-o ordine logică.

Optimizarea SEO tehnică și SEO On-Page

Chiar dacă poate părea dificil, primul pas către o strategie completă este partea de SEO tehnic.

Unele informații din această secțiune vor fi puțin mai tehnice, dar extrem de relevante. Poți discuta cu developerul fezabilitatea implementării a cât mai multe din aceste sfaturi. Să intrăm direct în subiect.

Ai nevoie de o optimizare SEO? Click aici!

LiteSpeed

Folosește un host care are capacitate LiteSpeed pentru a comprima (fără pierderi) toate imaginile de pe site-ul tău web. Acest lucru ajută enorm la viteza de încărcare. Dacă nu ai o echipă de web development care se poate ocupa de acest aspect poți să folosești un plugin care să te ajute la optimizare SEO. Vă recomand WordPress, deoarece optimizează destul de multe elemente pe site, făcând-ul să funcționeze mai rapid, în mod vizibil.

optimizare SEO 2022 TTFB

În principiu, viteza de încărcare a unui website trebuie să fie sub 3 secunde pentru a păstra utilizatorul pe pagină.

După cum observați în imaginea de mai jos, TTFB (time to first byte) este de 138ms iar pagina s-a încărcat complet în 2,4 secunde. Am ales o pagină de produs deoarece acolo am interesul să dirijez traficul. În principiu, dacă semaforul e verde pentru secțiunile Performance și Structure eu sunt mulțumit. E important să nu uitați că request-urile externe (Facebook, Analytics, Cloudflare, etc.) vor avea un impact negativ asupra acestor cifre.

Sitemap

Un sitemap corect configurat ajută algoritmii de crawl Google să navigheze cu ușurință prin site-ul tău și să indexeze rapid tot conținutul. Dacă CMS-ul  pe care îl folosești este WordPress tot ce trebuie să faci este să instalezi Rankmath sau Yoast. Folosind oricare din acest plug-in-uri vei putea crea destul de facil un sitemap.

Nu uita să incarci sitemap-ul în Google Search Console!  Tot aici poți vedea și paginile care au erori sau nu au fost indexate.

site map blog digital

Dacă folosești un alt CMS poți utiliza un tool online pentru generarea unui XML Sitemap.

Arhitectura corectă a site-ului web

Adâncimea (depth-ul) oricărei pagini trebuie să fie mai mică de 3. Cum se traduce acest lucru?

Orice pagină din site ar trebui să fie accesată în cel mult 3 clickuri de la pagina principală.

Puteți verifica în Screaming Frog, meniul “Site Architecture”, secțiunea “Crawl Depth” care este depth-ul pentru fiecare pagina.

crawl depth adancimea paginii

Pentru a optimiza acest aspect trebuie să îmbunătățiți interconectarea dintre pagini.

Imagini în format de ultimă generație

Formatele de imagine de ultimă generație (JPEG 2000, JPEG XR și WebP) pot fi comprimate mult mai bine decât imaginile JPG sau PNG. Dacă utilizezi WordPress folosește unul din modulele disponibile și poți rezolva problema facil. Dacă este dificil să utilizați WebP o soluție alternativă este  să comprimați manual toate imaginile, folosind TinyPNG. În acest fel le veți putea încărca gata optimizate.

compresie imagini blog digital

Asigură-te că definești pentru fiecare imagine ai ALT tag-ul completat, deoarece algoritmii de crawl folosesc această informație pentru a înțelege despre ce este acea imagine.

alt text imagine

Elimină paginile duplicat

Google te poate penaliza pentru conținutul duplicat. Dacă ai pagini duplicat unește-le, folosind o redirecționare 301 sau șterge una din ele. Află cum este afectată poziționarea SEO de redirecționările 301.

Actualizează fișierul „robots.txt”

Ascunde cu ușurință paginile pe care nu dorești ca Google să le indexeze, folosind opțiunea de no-index și/sau no-follow.

Verifică întotdeauna care sunt paginile blocate, pentru a te asigura că nu blochezi din greșeală una dintre paginile pe care dorești să le indexezi. Poți analiza aceste pagini folosind Screaming Frog. Du-te la secțiunea „Directives” și selectează din dropdown list opțiunea Noindex.

pagini no index screaming frog

Dacă dorești ca toate paginile din site să fie afișate nu ai nevoie de robots.txt.

Optimizează toate paginile urmând regulile de „best practice” ale Google

Există o serie de bune practici generale pe care Google dorește să le urmezi pentru paginile tale web (menținerea densității cuvintelor cheie, un număr adecvat de link-uri interne cât și externe, scorul de lizibilitate, etc.). Instalează YoastSEO sau RankMath și utilizează-le pentru a optimiza SEO toate paginile tale web.

optimizare rank math

Tehnical SEO Avansat

Pe lângă optimizarea site-ului tău pentru SEO ar trebui să te concentrezi și pe optimizarea vitezei de încărcare.

Iată cum poți face acest lucru: atât pe desktop cât și pe smartphone, site-ul ar trebui să se încarce în maxim 3 secunde. Viteza de încărcare a devenit un criteriu direct pentru clasificare.

Optimizare SEO FCP și LCP

Dacă site-ul se încarcă în mai mult de 5 secunde, peste 70% dintre vizitatori vor renunța la accesarea acestuia.

Pentru a măsura performanțele privind viteza de încărcare a site-ului tău, poți folosi Pagespeed Insights sau GTMetrix.  Cele mai comune probleme pe care le-am remarcat atunci când vine vorba de viteza de încărcare a site-ului sunt următoarele:

Imaginile sunt redimensionate din CSS sau JS

Acest lucru adaugă timp de încărcare suplimentar. Folosește GTMetrix pentru a identifica imaginile care au nevoie de redimensionare. Așa cum am indicat mai sus, poți folosi TinyPng pentru a redimensiona imaginile și reîncarcă-le în site.

Lazy-loading nu este activat

Dacă paginile tale conțin multe imagini, trebuie neapărat să activezi lazy-loading. Această opțiune permite imaginilor care sunt situate în parte de jos a unei pagini să se încarce doar atunci când vizitatorul ajunge în acea secțiune din site.

Compresia Gzip nu este activată

Gzip este o metodă de compresie care permite transferurilor de fișiere să se efectueze mult mai rapid. Cu alte cuvinte, fișierele tale HTML, CSS și JS se vor încărca mult mai rapid. JS, CSS și HTML nu sunt optimizate (minified/ aggregated/ inlined). Dacă site-ul tău se încarcă încet deoarece există peste 100 de fișiere JS care sunt cerute de server atunci trebuie sa te ocupi de optimizarea fișierelor (minifying/ aggregating/ inlining).

Folosește Cloudflare

Din testele noastre, dacă doriți o soluție ieftină pentru CDN-uri, Cloudfare rezolva problema. Poți opta și pentru varianta de cont gratis.

Dacă folosiți WordPress, WP Rocket & Yoast & RankMath vor rezolva multe din problemele de mai sus. Dacă utilizați spre exemplu Joomla & Yootheme, aceste lucruri sunt practic rezolvate din temă.

Cum aleg cuvintele cheie?

Odată ce site-ul web este 100% optimizat SEO din punct de vedere tehnic este timpul să îți definești strategia SEO.

Înainte de toate este important să creezi o strategie în acest sens. Punctele pe care trebuie să le ai în vedere sunt următoarele:

 • prioritizarea conținutului
 • pespectarea planului editorial
 • perspectiva de ansamblu asupra site-ului

Cea mai bună modalitate de a începe este faza de keyword research.

Încearcă să răspunzi la aceste întrebări:

 • ce dorești să targetezi?
 • care este prioritatea acestui cuvânt cheie?

Personal folosesc sistemul semafor.

 • Roșu cuvinte cheie foarte competitive, cu dificultate mare
 • Galben cuvinte cheie cu prioritate medie
 • Verde cuvinte cheie cu prioritate mare în strategia digitală. Acestea nu au de obicei competiție și/sau trafic mare, pe cale de consecință pot fi crescute cu ușurință. Sunt cunoscute și sub numele de „long tail keyword”.

În exemplul de mai jos puteți observa o analiză destul de extinsă pentru cuvinte cheie care de tip „long tail” care au șanse să se claseze în pozițiile superioare ale căutărilor Google.

analiza cuvinte cheie probiotice

Sfatul meu este următorul: nu încercați să creșteți poziția pentru un cuvânt cheie care are o dificultate mai mare de 50. În special pentru un domeniu nou, fără autoritate, efortul va fi futil. Concentrați-vă pe combinațiile de cuvinte care au o dificultate scăzută și pot să vă asigure o poziționare bună.

pozitionare unghiera cautari Google

 

Puteți vedea în imaginea de mai sus cum am ales să cresc o serie de long tail keywords, în detrimentul celui principal. Am preferat să sacrific cuvântul cheie principal generic „unghiera” dar am adus alte șapte cuvinte cheie relevante pentru afacere prima pagină.

Keyword Research

Există o multitudine de strategii în acest sens. Preferata mea are următorii pașii:

Identificarea primilor 5 competitori SEO

Dacă nu ești sigur cine sunt competitorii tăi, caută pe Google cuvintele cheie care descriu cel mai bine produsul/serviciul tău și vei găsi cei mai bine poziționați competitori.

Analiza cuvintelor cheie ale competitorilor

Introdu cuvintele cheie într-un tool specializat SEO (de exemplu SemRush) și vei vedea cum performează aceștia. Verifică aceste cuvinte cheie, extrage-le pe cele relevante și integrează-le în strategia ta.

Odată ce treci prin top-ul competitorilor SEO, faza de keyword research ar trebui să fie gata în proporție de peste 80%.

În faza finală poți introduce cuvintele cheie în relevante în UberSuggest. Algoritmul îți va indica o serie de cuvinte asociate cu cele introduse de tine.

keywords ideas

Parcurge toate rezultatele primite, extrage tot ceea ce este relevant și implementează propria strategie.

Strategia de conținut

Topicul articolului

Poți începe prin a identifica:

 • categoria din care face parte pagina
 • volumul de căutări lunare
 • CPC-ul pentru cuvântul cheie

În general, până vei avea în plan campanii search (Google Ads) nu e obligatoriu să faci această analiză. Însă, aceste date te vor ajuta să identifici cuvintele cheie care vor converti cel mai bine.

Cu cât e mai mare CPC-ul cu atât e mai probabil ca acel cuvânt cheie să convertească.

Statusul articolului

Care e statusul:

 • nu e redactat
 • subiectul este ales
 • în proces de redactare
 • în faza de editare
 • publicat pe blog

Cum creezi conținut de blog relevant?

Haideți să vorbim despre strategiile pentru a crea  conținut care se clasează foarte sus în motoarele de căutare.

După cum am menționat, aceste cuvinte cheie nu sunt cu intenție directă  (direct intent). Am discutat despre ce este intenția de căutare în detaliu, într-un articol anterior. Algoritmii Google nu caută în mod specific produsul/serviciul tău, însă printr-un conținut bine scris se poate converti destul de bine.

Până la urmă, oricine caută să învețe despre tehnici pentru generare de lead-uri e posibil să decidă ca e mai bine să angajeze un specialist pentru a face acest lucru.

În plus, cuvintele cheie pentru postările de blog sunt mult mai ușor de clasat decât landing page-urile dedicate, după cum se poate vedea în imaginile de mai jos:

pozitioare locul 1 articol blog

Poți depăși concurența pur și simplu prin crearea de conținut semnificativ mai bun, fără a apela la războiul absurd al backlink-urilor.

Da, știu, este foarte greu de găsit creatori buni de conținut în ziua de azi, când mare parte din populație face eforturi să scrie corect gramatical și de multe ori nu îi reușește. Însă acesta este subiectul unei alte dezbateri.

Ce aspecte ale conținutului sunt relevante?

Revenind, pentru a crea conținut SEO de calitate trebuie să ții cont de mai multe aspecte. Asigură-te că:

 • răspunde unei nevoi/întrebări
 • este original și bine documentat
 • scris corect
 • are referințe

Poți începe prin a crea o listă cu tipurile de informații pe care ar trebui să le conțină articolul. Caută răspunsuri clare la următoarele întrebări:

 • ce titluri și subtitluri ar trebui să folosesc?
 • care este numărul de cuvinte optim?
 • ce informații ar trebui să acopere fiecare secțiune?

Folosește Yoast sau Rankmath pentru a urmări recomandările privind densitatea cuvintelor cheie, numărul de link-uri externe, etc.

Care sunt punctele vitale?

 • include un tag H1 în fiecare pagină
 • asigură-te că ai cuprins în meta descriere cuvântul cheie
 • introdu keyword-ul în URL
 • prima frază trebuie să conțină cuvântul cheie
 • nu folosi în exces cuvintele cheie (less is more)

Această listă este folositoare dacă lucrezi cu o echipă de creație care nu este 100% familiarizată cu  partea de SEO. Le permiți în acest fel să scrie conținut care se poate clasa bine, fără a avea cunoștințe SEO specifice.

Cum creezi o listă de lucru în ceea ce privește conținutul?

Determină targetul pentru numărul de cuvinte cheie

Ca și regulă generală vizează să ai peste 1,5x – 2x cuvinte peste concurență ca număr de cuvinte. În principal, paginile care au în medie 2000 de cuvinte sau peste ocupă primele 10 poziții în căutări.

pozitionarea versus nr de cuvinte

Sursa: Neil Pattel, adaptata de BlogDigital.ro

Asta nu înseamnă neapărat că trebuie să scrieți conținut mai lung ci mult mai relevant decât cel al competiției.

Structură headings

Creează o structură de heading-uri comprehensivă. Stabilește de la început care heading-uri ar trebui să fie H2, H3, etc.

structura headingsFiecare heading trebuie să indice foarte clar despre ce este vorba în paragraful pe care îl descrie. Este recunoscut faptul că marea majoritate a utilizatorilor va citi doar heading-urile. Așadar, este important ca aceștia să înțeleagă despre ce este vorba în întregul articol urmărind doar heading-urile.

Urmărește pe Softpedia, Quora sau Reddit care sunt întrebările pe care publicul țintă le are în legătură cu subiectele tale de interes? Ce altceva ai putea adăuga la articol care ar fi foarte valoros pentru clienții tăi?

Cum generezi conținut care poate face diferența?

Realitatea este, din păcate, dură. Strategia ta poate să fie perfectă, dar dacă textul în sine este mediocru nimeni nu va citi articolul tău.

Mai jos găsești o serie de sfaturi esențiale pe care ar trebui să le urmezi în etapa de scriere a conținutului. Să le menționăm pe cele mai importante:

Scrie pentru publicul tău

Ești o companie B2B? Postările tale de pe blog ar trebui să fie formale și profesionale.

Te adresezi utilizatorului final (B2C)?

Adoptă un ton mai relaxat. Introdu în conținut referințe sociale (pop culture) pentru a face textul mai informal.

Nu uita:

 • fii concis
 • scrie paragrafe scurte
 • folosește bullet points

Fiecare propoziție ar trebui să aducă valoare textului. Transmite informațiile relevante și evită să te învârți în jurul subiectului. Fii cât mai direct posibil.

Ține cont de cunoștințele audienței tale

De exemplu, dacă audiența ta e un grup de pasionați de informatică nu trebuie să le explici schemele logice.

Link building

Backlink-urile sunt esențiale în strategia de clasare organică a site-ului. Dacă afacerea ta este într-o zonă competitivă link-urile vor fi factorul decisiv în poziționarea în rezultatele motoarelor de căutare.

Pe nișa medicală spre exemplu, toți competitorii au conținut bun. De aceea adevărata competiție este în backlink-uri. Pentru a înțelege mai bine la ce mă refer, caută „cea mai bună clinică dentară bucuresti” în Google. Vei vedea că toate paginile care se clasează cel mai bine urmează aceeași rețetă.

În principiu, toate paginile sunt:

 • scrise bine
 • fără greșeli gramaticale
 • extinse ca și conținut
 • ușor de navigat
 • optimizate UI/UX

Așadar, în acest caz, factorul decisiv sunt link-urile externe.

Trebuie să reții că nișele cele mai longevive sunt extrem de competitive (sănătate, fitness, dating, pariuri, accesorii mobile, etc.). Pentru majoritatea celorlalte nișe poți să te clasifici chiar și cu minimul de link-uri atât timp cât ai conținut SEO relevant.

Am disecat în detaliul aceste aspecte în detaliu, în următoarele articole:

Interconectarea paginilor (internal linking)

Unul din factorii pentru clasarea organică Google este dat de timpul pe care îl petrec vizitatorii tăi pe site (bouce rate). În mod evident, trebuie să încurajezi utilizatorii care citesc un articol să continue navigarea și spre restul articolelor.

Ideea principală este următoarea: fiecare pagină ar trebui să aibă link-uri către și dinspre o altă pagină relevantă din site-ul tău.

O strategie corectă în ceea ce privește link-urile interne va avea un impact semnificativ asupra poziționării site-ului tău în rezultatele motoarelor de căutare.

Cum folosești corect internal linking-ul?

În primul rând, conectează fiecare articol nou la conținut existent.

Există mai multe recomandări în acest sens – unii specialiști  susțin că fiecare articol ar trebui să aibă peste 10 link-uri către alte articole din site. Eu sunt mai rezervat în această estimare. Din punctul meu de vedere 2-3 link-uri interne spre conținut existent sunt suficiente.

Auditul anual al link-urilor interne din fiecare articol

Să luăm un exemplu în acest sens: presupunem că doriți să creșteți expunerea unui articol care tratează “optimizarea strategiei digitale”.

Scopul final este de a identifica cât mai multe articole existente de pe blogul tău unde este menționată sintagma “optimizarea strategiei digitale” astfel încât să putem adăuga un link către articol.

În primul rând, caută pe Google cuvântul cheie “ optimizarea strategiei digitale”, efectuând căutarea specific pe domeniul tău.

Poți utiliza următoarea interogare:

site:yourwebsite.com "cuvânt cheie"

În cazul meu căutarea este:  site:blogdigital.ro “optimizarea strategiei digitale”

cautare cuvant cheie in site

Vei obține astfel o listă completă de articole care menționează cuvântul cheie “ optimizarea strategiei digitale”.

Acum, tot ce trebuie să faci este să parcurgi fiecare dintre aceste articole și să te asiguri că respectivul cuvântul cheie are un hyperlink la articolul respectiv! Este recomandat să faci acest lucru și pentru sinonimele cuvântului cheie ale acestui articol.

Urmărește și îmbunătățește CTR-ul titlului pentru fiecare articol

CTR-ul articolului joacă un rol important în determinarea clasamentului organic.

Să presupunem că articolul tău se clasifică pe poziția #4 cu un CTR de 15%. Google compară acest CTR cu CTR-ul mediu pentru poziția respectivă.

Dacă CTR-ul mediu pentru poziția #4 este 12%, Google va decide că articolul tău, care are un CTR de 15% este de o calitate mai bună și îi va crește clasarea. Pe cealaltă parte, dacă CTR mediu este 18%, Google va decide că articolul tău nu e așa de valoros ca restul conținutului clasat și îl va coborî în rezultatele căutărilor.

În concluzie, este important să urmărești CTR-ul pentru toate articolele tale. Atunci când observi că unul dintre ele nu performează, poți testa diferite titluri ca să încerci să optimizezi CTR-ul.

CTR unghiere profesionale

Cum identifici CTR-ul mediu?

Din păcate, fiecare rezultat al căutării este diferit și nu există o formulă generică prin care putem identifica CTR-ul mediu.

Însă, din experiența proprie vă pot spune că aceste valori nu sunt departe de realitate:

Poziția GoogleCTR mediu
143.32%
237.36%
329.90%
419.38%
510.95%
610%
75.28%
84.13%
94.13%
103.11%

Sursa: ClictaDigital

În mod evident, aceste cifre pot varia în funcție de industrie, competitivitatea în zona PPC și așa mai departe.

Monitorizează clasarea organică și fă optimizări din mers

Strategia SEO este un proces continuu. Ideal, ar trebui să monitorizezi mereu clasările și să vezi dacă este loc de îmbunătățiri.

Dacă aștepți un interval de timp adecvat după publicarea unei postări (de la 3 până la 6 luni) și nu vezi rezultate ar fi timpul să investighezi potențialele probleme.

Concluzii

Asigură-te că analizezi în detaliu:

Site-ul

 • Pagina web se încarcă prea încet? Gândește-te că 2 secunde este deja prea mult.
 • Ai activat lazy-loading pentru imagini?
 • Ai comprimat toate imaginile pe pagina web?
 • lista poate cotinua.

Conținutul

 • Conținutul tău are numărul potrivit de cuvinte? (ar trebui să ai un număr dublu de cuvinte față de competitorii tăi)
 • Este conținutul bine scris?
 • Imaginile din articolul tău adaugă valoare textului? (nu folosiți imagini stock, pe cât posibil)
 • Este conținutul optimizat pentru SEO? (gândește-te, la densitatea cuvintelor cheie, linkuri interne, link-uri externe, meta descrieri, etc)
 • Conținutul are legături către suficiente alte articole ale tale sau pagini web?
 • Articolul are suficiente legături dinspre paginile tale sau postările de blog?

Dacă folosești Yoast sau RankMath, poți verifica numărul de legături interne pe care le are o postare din WordPress Dashboard -> Posts.

Backlink-urile

 • Ai la fel de multe backlink-uri precum competitorii tăi?
 • Sunt backlink-urile relevante pentru țara în care vrei să te clasezi?
 • Daca ai multe backlink-uri din România iar tu vrei să te clasezi în UK, vei avea nevoie de mai multe legături în UK.
 • Backlink-urile sunt de calitate?
 • De cele mai multe ori, link-urile cu DA/PA reduse nu sunt de prea mare ajutor. Încercați să obțineți backlinks de la domenii cu DA mai mare ca 30.
 • Ai blocat toate link-urile de calitate scăzută sau spam?
Ești interesat de backlink-uri de calitate? Contactează-mă!

Sper ca acest mic ghid de optimizare SEO să îți fie de folos. Te rog să îmi scrii dacă dorești să afli și alte aspecte relevante care au fost omise în acest articol.

Nu te-ai putut abona. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.