Actualizat la: martie 14, 2024

Introducere – configurarea campaniilor Facebook Ads

Promovarea prin campanii Facebook Ads poate fi o modalitate excelentă de a atrage trafic spre site-ul vostru dar și de a crește conversiile. Însă, dacă nu aveți o oarecare experiență în domeniu partea de gestionare a campaniilor se poate dovedi, cel puțin în prima fază, atât costisitoare cât și dificil de gestionat, mai ales dacă nu sunteți familiarizat cu platforma.

Acest obstacol poate fi depășit dacă puteți distila răspunsul la următoarele întrebări despre configurarea campaniilor Facebook Ads:

 • care este publicul tău țintă?
 • care sunt obiectivele pe care dorești să le atingi prin promovarea Facebook?
 • cum funcționează Facebook Ads?
 • ce opțiuni ai la dispoziție?
 • cum poți crea o campanie publicitară eficientă din punct de vedere al costurilor?

Voi încerca în acest articol să vă ghidez prin cele mai importante întrebări și răspunsuri pe care antreprenorii trebuie să le știe despre cum să configureze și implementeze o strategie corectă pentru Facebook Ads.

Ca și antreprenor în zona de online și consultant în strategii de marketing digital pot să vă confirm că Facebook este platforma care vă poate oferi cele mai rentabile modalități de a ajunge la o audiență largă de potențiali clienți, ajutând în același timp la conștientizarea brandului.

Acestea fiind spuse, iată cele mai frecvente întrebări pe care le aud de la antreprenori.

Vrei să îți optimizezi campaniile Facebook Ads? Click aici!

Cum îmi promovez afacerea pe Facebook?

În prima fază este vital să setați un obiectiv foarte clar al campaniilor Facebook. Acest lucru este imperios în alegerea tipului de campanie potrivit.

În linii mari puteți să vă ghidați după următoarele asocieri:

 • brand awareness -> campanii de reach sau engagement, în funcție de nevoi
 • creșterea numărului de comenzi sau de lead-uri -> campanii de conversie
 • credibilitate în piață-> page likes

Cum functioneaza anunturile facebook

O modalitate eficientă de a vă promova afacerea pe Facebook este prin intermediul campaniilor direcționate (targeted ad campaigns). Cu ajutorul acestor campaniilor puteți ajunge la audiența potrivită – acele persoane care au cea mai mare probabilitate să rezoneze cu mesajele pe care le transmiteți. Explorând această audiență șansele de a atrage atenția asupra produselor sau serviciilor pe care le expuneți crește.

Care este rentabilitatea ad-urilor Facebook Ads?

Facebook Ads poate fi o modalitate excelentă de a vă promova afacerea. Așa cum spuneam și în introducere, campaniile Facebook sunt una dintre cele mai rentabile metode de publicitate pe care le avem la dispoziție. Deși plaja de instrumente de promovare se extinde aproape în timp real, Facebook, prin cei 2 miliarde de utilizatori, vă oferă acces la toate categoriile socio-demografice.

Spre deosebire de alte platforme, Facebook vă permite să creați audiențe specifice care vă vor ajuta să restrângeți numărul persoanelor vizate la care încercați să ajungeți. Aceste informații vă vor ajuta să creați o campanie de marketing digital foarte bine configurată, care va avea mai multe șanse de succes.

Cât costă reclamele Facebook?

Costul anunțurilor variază, în funcție de:

 • câte persoane doriți să vizualizeze anunțul
 • perioada pentru care intenționați să îl rulați
 • locația tipul de public vizat

În plus, întrucât este o rețea socială în care anunțurile voastre generează a anume implicare organică (cum ar fi share-urile, like-urile și comentariile), aceasta permite conținutului să devină viral mai rapid, extinzând astfel raza de acțiune a anunțului, fără a cheltui mai mult buget pentru impresii. Puteți începe să rulați ad-uri cu sume relativ modeste (20-30 RON zilnic) care însă vă permit să testați diverse tipuri de conținut.

Aflați în detaliu care sunt costurile unei afaceri online.

De unde încep configurarea campaniilor Facebook?

Sugestia mea este să vă asigurați că ați creat următoarele active digitale:

 • pagina de Facebook a afacerii
 • Facebook Pixel (în site)
 • catalog (dacă este cazul)
 • cont de anunțuri (ad account) în Business Manager

Active digitale

Continuați prin a defini obiectivele campaniei (notorietatea brand-ului, traficul etc.) și selectați un public țintă care are  cele mai mari șanse de conversie.

Ultimul pas este acele de a crea un anunț sau un set de anunțuri care neapărat trebuie să aibă imagini de înaltă calitate și texte convingătoare. Asigurați-vă că includeți și un CTA care să încurajeze utilizatorii să întreprindă acțiunea dorită de voi.

Cum funcționează anunțurile Facebook?

Anunțurile Facebook Ads vizează utilizatorii pe baza comportamentelor, intereselor și a altor informații demografice ale acestora. Atunci când un utilizator dă click pe un ad sau interacționează cu acesta în orice fel (like, share etc) toate aceste interacțiuni converg și contribuie la așa numitul „engagement” al anunțului, care este de fapt expunerea vizibilității acestuia este în ecosistemul Facebook. Odată ce un ad este creat, acesta va fi afișat în diverse secțiuni de pe Facebook, Instagram și platformele afiliate.

Anunțurile Google și Facebook sunt două modalități diferite de a vă promova afacerea în mediul online.

Cu ajutorul campaniilor Google Ads puteți viza persoanele care caută în mod activ pe Google cuvinte cheie legate de afacerea voastră. În schimb, Facebook Ads vă permite să targetați oamenii pe baza intereselor lor și a altor informații demografice.

Avantajul Facebook (în comparație cu Google) este că vă permite să fiți mai selectiv în ceea ce privește tipul de persoană pe care încercați să o convingeți prin intermediul ad-ului. În cazul anunțurilor Google, totul se bazează pe cuvintele cheie pe care le caută oamenii, așadar există șansa ca o parte din buget să fie consumată de persoane care nu sunt clientul vostru ideal.

Care este rentabilitatea campaniilor Facebook?

Ca antreprenor trebuie să fiți atent la modul în care alocați bugetele de marketing online. De aceea, o strategie de testare a ad-urilor poate fi o modalitate eficientă din punct de vedere al costurilor de a vedea cum interacționează utilizatorii cu conținutul vostru și, în același timp, de a crește gradul de conștientizare a brand-ului.

Profitați de ad-urile targetate pentru a ajunge mai ușor la clienții voștri ideali. Personalizați anunțurile (utilizând o segmentare precisă) pentru a ajunge la persoanele cele mai potrivite, cu mesajele cele mai relevante. Doar în aceste fel puteți proteja bugetul, realizând în același timp o creștere a implicării utilizatorilor.

Cât timp ar trebui să ruleze un anunț pe Facebook?

Răspunsul la această întrebare este destul de simplu – atât timp cât acest anunț este eficient (aduce conversii, trafic etc.)

Recomandarea este să urmăriți câte persoane dau click pe ad, îi dau like sau îl partajează. Dacă vedeți că metricele scad în mod constant ar trebui deja să vă gândiți la alternative. Analiza datelor privind tipul de conținut creativ care are cele mai bune performanțe vă va ajuta să decideți cât timp să rulați fiecare ad Facebook în parte.

Cum îmi găsesc publicul țintă prin intermediul anunțurilor pe Facebook?

Utilizând capacitățile de targetare ale platformei puteți identifica publicul țintă pentru afacerea voastră cu o precizie destul de ridicată.

Facebook Ads vă oferă posibilitatea de a viza utilizatorii în funcție de:

 • comportament
 • interese
 • date demografice
 • locație etc.

Cu cât stabiliți mai precis „buyer persona” cu atât  bugetul pe care îl veți aloca va fi distribuit în procent foarte mare spre clienții care ar fi interesați în mod natural de produsul sau serviciul vostru, ceea ce va crește ratele de conversie. Acest lucru se va întâmpla în mod natural, deoarece publicul căruia îi este livrată ad-ul vostru este deja interesat de ceea ce oferiți.

De exemplu, dacă vindeți produse de îngrijire a pielii cu efecte anti-îmbătrânire, atunci cel mai probabil veți dori să vizați persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, ale căror interese includ îngrijirea pielii/ înfrumusețare și urmăresc pagini precum Sephora, Douglas și alte branduri de îngrijire a pielii.

Cum pot măsura succesul anunțurilor Facebook?

Succesul (a se citi profitabilitatea) ad-urilor depinde de o varietate de factori, din care cei principali sunt calitatea conținutului pe care îl creați și cât de bine acest conținut se mulează pe caracteristicile socio-demografice ale publicului vostru țintă. Desigur, cel mai bun mod de a măsura succesul unei campanii este urmărirea performanței acesteia cu ajutorul datelor prezente în Ads Manager.

În genere, optați pentru o analiză primară a principalilor parametri:

 • impresii
 • click-uri
 • conversii
 • CPM (costul pentru 1000 de impresii)
 • CTR (click-through rate)
 • reach
 • frequency

Cum pot masura succesul campaniilor FB

În acest fel puteți determina care anunțuri au cele mai bune performanțe și generează cel mai mare ROAS/ROI. Aflați ce este ROAS-ul și cum se calculează.

Care este bugetul recomandat pentru campaniile Facebook Ads?

Nu există un răspuns universal la această întrebare, deoarece acest aspect depinde în mare măsură de dimensiunea afacerii și de obiectivele pe care doriți să le atingeți.

În general, pentru piața din România, recomandarea mea este să alocați un buget de cel puțin 70-80 RON zilnic pentru perioada de testare, înainte de a aloca un buget semnificativ în această direcție. De asemenea, vă recomand să încercați diverse tipuri de anunțuri (video, foto) cu diverse texte și CTA-uri, pentru a vedea care are cele mai bune rezultate.

Concluzii

Acest articol aduce în prim plan modalități mai eficiente pentru configurarea campaniilor Facebook Ads.  O abordare mai aplicată în managementul acestor campanii vă va ajuta să obțineți rezultate mai bune în promovarea produselor sau serviciilor pe care le oferiți.

Articolul acoperă mai multe aspecte importante, începând cu prezentarea platformei, a modului în care poate fi utilizată pentru a ajunge la publicul țintă, sfaturi pentru definirea audienței țintă, configurarea activelor digitale, crearea de anunțuri eficiente, testarea și optimizarea constantă a anunțurilor. Sper ca aceste informații să vă fie de ajutor!

Nu te-ai putut abona. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.