Actualizat la: februarie 23, 2024

Există garanții pentru rezultatele optimizării SEO?

Pentru a răspunde la întrebarea acestui articol din primul paragraf, nu există garanții pentru rezultatele optimizării SEO. Nimeni nu vă poate garanta prima (sau orice) poziție în căutările Google. Algoritmul Google este o tehnologie proprietară, așadar modul în care anumite site-uri se clasează sau nu în rezultatele căutărilor este o decizie pe care nu o puteți influența în nici un fel. Acest lucru este specificat în mod direct chiar de companie, după cum puteți vedea mai jos.

Google SEO nu se garanteaza pozitia

Care este abordarea recomandată a strategiei SEO?

La acest moment există peste 200 de factori de clasare și o anume predictibilitate a ceea ce trebuie să faci pentru a te clasa cât mai sus în rezultate, însă, la bază, a oferi rezultate este ca și cum ai încerca să manipulezi piața bursieră, ceea ce știm statistic că nu are șanse de reușită.

Așadar, cine vă spune că vă poate garanta un anumit ROAS/ROI sau o anumită poziție specifică, vă minte cu seninătate. Repet, există o întreagă știință legată de ce ar trebui să facem pentru a ne clasa cât mai sus în rezultate, după cum știți și din articolele mele, însă garanția în sine, nu există.

Singurul lucru pe care cineva vi-l poate garanta într-o strategie SEO este că va depune un anumit volum de muncă, conform unei strategii agreate, cu scopul de a atinge anumite rezultate. Acea muncă se poarte cuantifica, însă, de la punctul în care munca a fost implementată, lucrurile nu mai sunt sub controlul acelei persoane sau a agenției care se ocupă de strategia voastră SEO, orice vi s-ar spune.

Vă las câteva resurse mai jos:

Care poate fi impactul schimbării algoritmului Google asupra SEO?

Să presupunem, ipotetic, că pe baza unor date empirice a milioane de site-uri, Google observă faptul că articolele cu peste 3000 de cuvinte răspund cel mai bine la întrebările pe care le au utilizatorii, în marea majoritate a domeniilor.

Pe cale de consecință, decide să ofere o pondere statistică mult mai relevantă acestui metric în algoritmul de search, ceea ce înseamnă, pe românește, că articolele cu 3000 de cuvinte se vor clasa automat în față altor articole, indiferent de vechimea domeniului, numărul de backlink-uri și așa mai departe.

Ai nevoie de optimizare SEO? Click aici!

Pe scurt, la acel moment, orice strategie SEO ați avea pe rol, veți dispărea din primele rezultate ale căutărilor peste noapte. Puteți controla sau influența acest lucru? Nu. Vă puteți adapta? Posibil, dar cu ce costuri? Putem continua exercițiul de imaginație și să presupunem că pe lângă numărul mare de cuvinte dintr-un articol trebuie să aveți și 3 imagini originale pentru a vă clasa mai bine. Din nou, puteți controla acest lucru? Nu. Ați înțeles ideea, nu mai insist în această direcție.

Practic, noi observăm aceste lucruri în mod dinamic, doar că rata lor de schimbare a fost foarte lentă. Amintiți-vă că până în 2014 nu existau rich snippets, iar de la anul vom trece global la Google SGE și la eliminarea cookie-urilor. Așadar, condițiile se schimbă și nu putem face nimic în acest sens, în afară de a ne adapta.

Poziția în rezultatele căutărilor fluctuează

Mai mult, poziția în rezultatele căutărilor este extrem de instabilă. Fiecare termen de căutare fluctuează zilnic în poziționare din cauza acțiunilor concurenței precum și a modificărilor constante ale algoritmului de către Google.

Vă invit să observați mai jos fluctuația la într-un interval de doar două luni de la implementarea unei noi strategii SEO la nivel de conținut pentru un site de fotografie. Vă rog să observați cât de mare este discrepanța în poziționări pentru termenii relevanți.

Raport pozitionari AG

Desigur, dacă aveți o strategie SEO bine pusă la punct, ar trebui să puteți menține clasările pe perioade lungi de timp, însă nu este niciodată garantat că veți rămâne pe o anumită poziție un interval specific de timp.

În exemplul de mai jos puteți observa că rezultatele în căutări sunt constante pe o perioadă destul de lungă de timp, 8 luni.

Raport pozitionari Q 2023

Acest lucru a fost posibil din două motive, ambele la fel de importante:

  • timpul – strategia SEO actuală este implementată de peste trei ani, ceea ce e extrem de important din punct de vedere al timpului necesar pentru a vedea rezultate;
  • actualizarea continuă a strategiei – site-ul a trecut prin cel puțin trei modificări masive ale algoritmului de căutări și nu a fost afectat;

Concluzii

Pe scurt, nimeni nu vă poate garanta prima (sau orice) poziție în căutările Google. Așadar, dacă sunteți tentați vreodată să cădeți pradă unui narativ de genul „Vrei să ajungi pe prima pagină în 30 de zile?” nu vă lăsați înșelați. Nu există garanții pentru rezultatele optimizării SEO. Pur si simplu acest lucru nu e posibil. Orice persoană sau agenție care vă oferă rezultate garantate ale unei strategii SEO, nu are, în cel mai bun caz, experiență în acest domeniu. Cel mai probabil veți rămâne cu promisiunile și cu banii dați și nu veți putea face nimic în acest sens, deoarece, tot ce v-am spus eu aici va fi menționat în detaliu în clauzele contractuale.

Nu te-ai putut abona. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.