Actualizat la: august 15, 2023

Se preconizează că industria de marketing digital va ajunge la 807 miliarde de dolari până în 2026, la nivel global. Pe cale de consecință, domeniul strategiei digitale de marketing va deveni crucial, datorită impactului și anvergurii din ce în ce mai extinse. Așadar, este relevant să identificăm cele mai comune greșeli în strategia de marketing digital, pentru a ne maximiza efortul.

În esență, o strategie de marketing digital bine implementată va oferi oportunități mult mai inovative de a converti potențialii utilizatori, care nu sunt posibile folosind metodele tradiționale de marketing. Natura dinamică și capacitatea acestui domeniu de a se adapta la tendințele în continuă evoluție îl fac o componentă esențială a strategiei fiecărui brand.

Din nefericire, greșelile în strategia de marketing digital sunt comune și apar relativ frecvent.  Desigur, unele companii au strategii de marketing digital bine structurate și eficiente, în comparație cu altele, care nu reușesc să se diferențieze, din varii motive. Este posibil ca unele branduri nici măcar să nu fie conștiente că strategiile lor nu sunt bine optimizate.

O să încerc să detaliez mai jos principalele greșeli în strategia de marketing digital, care sunt relativ frecvente dar pot fi evitate.

Funnel optimizat necorespunzător

Strategia corectă este să vă concentrați asupra întregului funnel de vanzare, nu doar a zonelor din acesta care vi se par relevante.

În principiu, companiile își îndreaptă atenția spre:

  • direcționarea traficului către site;
  • email marketing;
  • generarea de conversii;

Dacă eforturile voastre se concentrează doar spre aceste zone, funnel-ul nu va fi optimizat corespunzător și cel mai probabil s-ar putea să nu genereze venituri la potențialul maxim.

Majoritatea antreprenorilor consideră, în mod eronat, că tot ceea ce trebuie să facă un funnel este să genereze lead-uri, care în mod cert se vor transforma în conversii. Pentru ca un funnel să funcționeze optim, fiecare zonă a acestuia trebuie să fie optimizată pentru a maximiza conversiile și a îmbunătăți eficiența procesului de vânzare.

Funnel Blog Digital

Încercați să răspundeți la următoarele întrebări:

  • Sunt paginile de destinație ușor accesibile (3 click-uri maxim de la landing page)
  • CTA-urile sunt poziționate corespunzător?
  • Aveți secțiune de testimoniale?
  • Este design-ul site-ului responsive?
  • Este foarte clar cum produsul sau serviciul vostru poate rezolva problemele utilizatorilor?
  • Aveți un unique selling point convingător?
  • Aveți configurate exit pop-ups?

Exit pop up

Monetizarea insuficientă a lead-urilor

Este important să promovați produse conexe și servicii auxiliare atât spre potențialii clienți cât și spre baza de clienți stabilă.

Fiecare consumator are nevoi multiple, iar aceasta este o modalitate excelentă de a valorifica atenția pe care v-o oferă utilizatorul. Există multe modalități de a acționa strategic în această direcție, astfel încât să puteți promova produse sau servicii conexe, care oferă sinergie într-un context dat.

Să considerăm câteva exemple:

Promovarea produselor conexe

Un exemplu clasic este cel al magazinelor online de îmbrăcăminte. Dacă un client cumpără o pereche de pantaloni, este posibil să fie interesat și de o curea sau o pereche de pantofi care se potrivește. În acest context, puteți implementa recomandări automate care pot sugera aceste asocieri ale produselor conexe la finalizarea comenzii, mărind valoarea medie a coșului de cumpărături.

Produse similare

Servicii auxiliare

Luați în considerare industria turismului. Atunci când cineva rezervă un zbor, poate fi interesat și de închirierea unei mașini, rezervarea unui hotel sau achiziționarea unei asigurări de călătorie. Furnizarea acestor servicii auxiliare nu doar că satisface nevoile mai complexe ale clientului, dar crește și veniturile.

În mod cert ați primit acest tip de mesaje de fiecare dată când v-ați rezervat un bilet de avion prin Wizz sau o cazare prin Booking.

Crearea de pachete sau oferte bundle

În domeniul tehnologiei, dacă vindeți software, puteți oferi pachete care includ versiuni premium, add-ons sau cursuri. Acesta este un mod excelent de a oferi mai multă valoare. Acest lucru ne este valabil doar pentru industria software ci și pentru cea de turism (vezi mai sus).

Cu abordarea corectă, monetizarea lead-urilor poate fi o modalitate excelentă de a crește veniturile fără a investi bugete în atragerea de noi clienți.

Ignorarea segmentării detaliate a publicului țintă

Dacă nu reușiți să identificați și să vă segmentați în mod corespunzător publicul țintă veți risipi bugete considerabile din resursele campaniilor de marketing digital. Înțelegerea datelor demografice, a preferințelor și a comportamentelor publicului vostru vă vor ajuta să vă adaptați mesajele și strategiile de marketing pentru a rezona cu acesta. Investiția de timp în granularea a publicului și crearea de buyer personas vă poate ajuta să evitați această greșeală. Am în lucru un articol legat de buyer persona, așadar rămâneți pe recepție!

Neglijarea optimizării site-ului pentru varianta mobilă

Am discutat pe larg, de foarte multe ori despre neglijarea optimizării mobile a site-urilor web, care poate fi o greșeală semnificativă. Dacă site-ul vostru și creative-urile nu sunt compatibile cu dispozitivele mobile, veți pierde potențiali clienți, din cauza experienței de navigare.

Mobile Friendly BlogDigital

Asigurați-vă că atât site-ul vostru este responsive cât și e-mailurile, ad-urile și conținutul pe care îl creați. Pe scurt, lizibilitatea pe dispozitivele mobile trebuie să fie adresată ad primam. Alfați mai multe din ghidul de optimizare SEO.

Inconsistență în analiza datelor

Dacă nu analizați atent și consecvent eforturile de marketing digital, nu veți ști ce strategii sunt eficiente, care este publicul vostru țintă relevant sau cum interacționează cu conținutul pe care îl creați. Implementați instrumente de analiză adecvate, urmăriți indicatorii cheie de performanță (KPI) și analizați periodic datele pentru a lua decizii în cunoștință de cauză și pentru a vă optimiza campaniile.

Mai multe resurse aici:

Ce este ROAS-ul și cum se calculează?
Cum poți crește rata de conversie? 15 metode verificate
De ce dau faliment magazinele online?

Delegarea spre specialiști fără expertiză

Sectorul de marketing digital este unul foarte specializat, care necesită o expertiză serioasă. Majoritatea specialiștilor sunt familiarizați cu doar câteva strategii de marketing (Google Ads, Meta Ads și parțial SEO). Însă, doar două sau trei canale nu sunt suficiente pentru ca un demers integrativ de marketing digital să funcționeze.

Toate zonele din funnel trebuie să fie interconectate, pentru ca rezultatele campaniilor de marketing digital să aducă cele mai bune rezultatele posibile.

Trebuie să aveți în focus un sinergism dintre:

  • direcționarea traficului spre landing pages;
  • optimizarea conversiilor;
  • materialele video;
  • campanii de email marketing;
  • strategia de conținut;
  • strategiile de marketing pe termen lung;
  • brand awarness etc.;

După cum vă puteți imagina, este greu să identifici o singură persoană care să știe cum să execute toate strategiile de la fiecare nivel din funnel. Chiar și agențiile de marketing digital se concentrează doar pe câteva strategii, ceea ce poate să nu fie suficient pentru ca un anumit brand să își atingă obiectivele. Generarea și maximizarea veniturilor din marketingul digital necesită o abordare holistică, implementată de specialiști extrem de bine pregătiți.

Alte greșeli frecvente în strategia de marketing digital

Progresul rapid al industriei

Marketingul digital este un domeniu dinamic, cu platforme, algoritmi și tendințe în continuă evoluție. Alinierea cu aceste schimbări poate fi o provocare, iar acest lucru poate duce la greșeli, atunci când strategiile utilizate devin anacronice.

Resurse limitate

Întreprinderile mici și start-up-urile au adesea bugete și resurse limitate pentru marketing. Ca urmare, acestea ar putea face greșeli din cauza lipsei de investiții în instrumente, formare și cercetare adecvate.

Alte resurse relevante:

Care sunt costurile unei afaceri online?
SEO fără costuri – este posibil?
10 motive pentru care campaniile Google Ads nu aduc vânzări

UI/UX deficitar

Designul învechit, timpii de încărcare mari și lipsa optimizării pentru dispozitive mobile pot reduce semnificativ numărul de conversii.

Alocarea greșită a bugetului

Alocarea unui procent mare din bugetul total de marketing spre canale care nu sunt eficiente sau direcționarea bugetului spre un singur canal și neglijarea completă a celorlalte, poate duce la rezultate sub așteptări.

Concluzii | Greșeli în strategia de marketing digital

În acest articol am încercat să identific cele mai frecvente greșeli din zona strategiilor de marketing digital. Multe companii nu optimizează nu optimizează adecvat funnel-ul de vânzare, alegând să se concentreze doar asupra unor segmente specifice, ceea ce scade eficiența generală strategiei generale. Aceasta, împreună cu neglijarea monetizării lead-urilor și omiterea segmentării detaliate a audienței, poate eroda semnificativ ROI-ul. Într-o eră în care traficul mobil domină, omiterea optimizării pentru dispozitive mobile este un pas înapoi. Totodată, o analiză incoerentă a datelor poate orienta companiile spre strategii imprecise. Concluzia este clară: companiile care reușesc să își identifice și să corecteze aceste greșeli, actualizându-și constant strategiile de marketing digital, se vor bucura de o creștere a numărului de conversii.