Actualizat la: iunie 2, 2023
Care sunt principalele 5 puncte de legătură dintre SEO și marketingul digital? Chiar dacă din exterior SEO și marketingul digital par a fi entități separate, ele sunt mai degrabă două fețe ale aceleiași monede. Fără o optimizare SEO corectă, eforturile de marketing digital pot să nu aducă rezultate optime. În mod similar, fără o strategie eficientă de marketing digital, performanța SEO poate fi diminuată. De la identificarea cuvintelor cheie până la crearea unui conținut care rezonează cu publicul țintă, aceste două domenii sunt profund interconectate.
Voi încerca să explorez această relație complexă prin sublinierea a 5 puncte esențiale de legătură între SEO și marketingul digital, într-o ordine aleatorie.
Cuvintele cheie mai puțin competitive pot face diferența
Desigur, fiecare ne dorim să fim cu cât mai multe cuvinte cheie pe prima pagină însă trebuie să aveți în vedere că atât în cazul ad-urilor cât și a căutărilor organice rezultatele personalizate vor fi diferite de la o căutare la alta. În timp, probabilitatea ca două persoane să primească rezultate identice la aceeași căutare organică va fi aproape de zero.
Ce înseamnă acest lucru? Paginile voastre vor apărea într-o ordine diferită și pe pagini diferite în rezultatele căutărilor în funcție de persoana care a inițiat căutarea.
Datorită acestei personalizări rezultatele căutărilor fiecărui utilizator variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi:
- istoricul căutărilor;
- site-urile web vizitate anterior;
- interacțiunile de pe rețelele de social media;
- interese declarate în diverse platforme și așa mai departe;
Așadar, primul sfat legat de strategia SEO este să vă stabiliți ca obiectiv general poziționarea cât mai sus în motoarele de căutare pentru cuvintele și expresiile cheie care sunt relevante pentru compania/proiectul vostru și au o concurență redusă.
Cu cât cuvintele cheie sunt mai specifice (long tail keywords) cu atât vă va fi mai ușor va fi să ajungeți în primele poziții ale căutărilor organice.
Să considerăm următorul exemplu: să presupunem că doriți să ajungeți pe primele poziții pentru cuvântul cheie „cutii carton”.
După cum veți observa din captura de mai jos, pentru „cutii carton” click-ul pentru top of page vine la un cost de 4.59 RON (estimativ) la un volum de căutări lunare de între 1000 și 10.000. Așadar, competiția este ridicată pentru acest cuvânt cheie.
Considerați însă următoarele cuvinte cheie:
- cutii de carton cadouri
- cutii carton de calitate
- cutii carton transport gratuit
- cutii carton producator
- cutii carton depozitare
- cutii carton ieftine
Pentru mare parte din ele competiția este foarte redusă (spre zero) după cum puteți vedea în keyword planner.
Chiar dacă nu aveți un tool dedicat la dispoziție cu care să verificați dacă și dificultatea SEO este ridicată pentru acest cuvinte cheie puteți intui că nici organic aceste cuvinte nu vor avea o competiție foarte mare. Spre exemplificare vă las mai jos dificultatea pentru „cutii carton de calitate”. Sistemul de referință este scara 1-100, iar cuvântul nostru are poziția 4.
Care este legătură dintre SEO și marketingul digital în ceea ce privește cuvintele cheie?
Dacă alegeți cuvintele cheie potrivite veți avea costuri mici și rate de conversie mari în campaniile PPC iar în ceea ce privește poziționarea organică șansele de a ajunge pe prima pagină sunt extrem de ridicate, deoarece nu există competiție.
Crearea de conținut relevant, în special articole de blog
În principiu, nu poți avea o strategie SEO completă fără blog. La baza blogului trebuie să stea conținutul de calitate, iar cea mai bună modalitate de a expune publicului acest conținut este prin publicarea de articole de blog în mod regulat.
Blogul vă oferă următoarele avantaje:
- creșterea traficului organic prin crearea de articole de blog pentru fiecare cuvânt cheie pentru care doriți să vă clasați în topul căutărilor. Cu cât conținutul este mai relevant, cu atât va fi mai bine poziționat organic iar numărul de accesări ale site-ului vor crește.
- baza de plecare pentru backlink-uri – cu cât aveți mai multe articole publicate cu atât cresc șansele să fiți citat de alte surse.
- opțiuni multiple de prezentare a informațiilor – indiferent de nișa în care activați, cu siguranță puteți publica articole de tip how-to, sfaturi, informații generale, studii de caz și așa mai departe care ar fi utile persoanelor care caută răspunsuri specifice.
Află câte cuvinte ar trebui să aibă un articol de blog!
Care este legătură dintre SEO și marketingul digital prin prisma conținutului relevant?
Conținutul pe care îl creați poate fi folosit pentru:
- Promovarea pe social media a unor articole de blog care prezintă noi produse sau servicii, pentru utilizatorii care se află în etapa informațională a procesului de vânzare (funnel);
- Campanii de email marketing sau newsletters;
- Creșterea notorietății brandului și generarea de lead-uri: promovarea unui studiu de caz sau a unui e-book va crește credibilitatea pe care oamenii o au în brand, netezind drumul spre conversii;
Campaniile Google ADS și SEO
Anunțurile din campaniile PPC nu sunt o parte directă a strategiei SEO, însă, deoarece apar în rezultatele căutărilor, vă pot ajuta să generați trafic organic, la fel ca și SEO.
Conform mai multor studii efectuate de-a lungul anilor, majoritatea utilizatorilor acordă mai multă atenție ad-urilor decât primelor rezultate organice ale căutării Google. Așadar, chiar dacă site-ul vostru este poziționat pe prima pagină, există posibilitatea ca utilizatorii să dea click pe ad-ul care pare relevant pentru interogarea lor.
Care este legătură dintre campaniile Google Ads și strategia SEO?
Dacă este imperativ ca site-ul vostru să apară în rezultatele căutărilor pe prima pagină însă acest lucru nu vă reușește pentru cuvintele cheie importante, campaniile PPC pot fi o alternativă. Este un avantaj enorm, care vine desigur cu un cost, însă vă scutește timpul și bugetul alocat pentru o strategie SEO complexă.
Alte resurse:
10 motive pentru care campaniile Google Ads nu aduc vânzări
Cum optimizăm campaniile Google Ads?
Probleme tehnice ale site-ului și erori 404
Una dintre cele mai simple modalități de a ajunge să vă clasați pe primele pagini în rezultatele căutărilor este corectarea erorilor tehnice din site. Deși acest lucru nu înseamnă în mod direct o poziționare mai ridicată, va împiedica declasarea în căutări.
Cele mai importante aspecte la care trebuie să fiți atenți sunt:
Erorile 404
aceste erori pot deveni o problemă atunci când ați construit backlink-uri care fac referință la o pagină care nu mai există. Backlink-urile sunt factor de clasare, iar dacă acele conexiuni nu mai există, PageRank-ul va scădea. Soluția este identifica aceste erori și a le rezolva cu redirecționări 301. Nu intru în detalii tehnice de rezolvare, am scris un articol extensiv pe această temă -> Pagini cu erori in Google Search Console? Ghid practic de rezolvare
Verificați erorile 404 gratuit, aici.
Lipsa optimizării pentru dispozitivele mobile
Un aspect esențial atât în SEO, cât și în strategiile mai ample de marketing digital. Dacă Google stabilește că site nu este compatibil cu dispozitivele mobile, veți observa o declasare serioasă sau chiar o eliminare completă din rezultatele căutărilor.
Puteți verifica în PageSpeedInsigths metricele site-ului vostru.
Experiența utilizatorului (UX)
Nu numai că îmbunătățește clasamentul în căutări dar crește și șansele de conversie.
Optimizare SEO – ghid de bune practici
Care este legătură dintre paginile cu erori și marketingul digital?
Paginile inexistente (404) vă pot afecta poziționarea organică dacă nu vă ocupați în mod frecvent să le redirecționați spre pagini active. Mai mult, veți pierde și bugete dacă aveți campanii PPC active care duc spre produse sau categorii ale căror pagini returnează erori.
Strategie coerentă de backlink-uri
Backlink-urile joacă un rol esențial în marketingul digital, având două componente strategice principale: îmbunătățirea poziționării în motoarele de căutare și atragerea de trafic calificat.
În contextul SEO (optimizării pentru motoarele de căutare), backlink-urile sunt folosite de algoritmi ca semnale de autoritate și credibilitate. Dacă site-ul vostru obține backlink-uri de la site-uri cu o autoritate de domeniu (DA) ridicată și cu un număr mare de vizitatori, acesta va fi perceput ca fiind de încredere și relevant, ceea ce vă va ajuta să vă poziționați mai sus în rezultatele căutărilor.
Totuși, nu toate backlink-urile sunt benefice. Linkurile de la site-uri cu un spam scor ridicat sau care nu aduc valoare site-ului, pot avea efecte negative. Google își actualizează constant algoritmii pentru a identifica și penaliza tactici frauduloase de obținere a backlink-urilor, cunoscute sub numele de „black hat SEO”. Dacă obțineți prea multe linkuri din surse nedorite, site-ul poate fi „blacklisted”, adică exclus din rezultatele căutării Google. Acest lucru poate duce la o scădere serioasă a vizibilității, traficului și, în consecință, a conversiilor.
Mai jos rezultatele unei strategii SEO implementate corect, folosind backlink-uri:
Prin urmare, este esențial să dezvoltați o strategie de backlink-uri care se concentrează pe obținerea de linkuri relevante și de calitate și care evită practicile de tip „black hat”. Trebuie, de asemenea, să vă asigurați că aveți un profil variat de backlink-uri, care să pară natural pentru algoritmii Google, evitând astfel penalizările potențiale.
Alte resurse:
Ce sunt backlink-urile?
Cât de importante sunt backlink-urile pentru SEO?
Care este legătură dintre backlink-uri și marketingul digital?
Un domeniu care a fost declasat sau și-a pierdut credibilitatea în ochii Google poate experimenta și o creștere a costurilor pentru campaniile Pay-Per-Click (PPC). Google AdWords, de exemplu, folosește un sistem de clasificare a „calității” care are în vedere reputația site-ului. Dacă acesta este perceput ca fiind mai puțin „dezirabil” din cauza unei strategii de backlink-uri prost implementată, acest lucru poate duce la o scădere a scorului de calitate și la o creștere a costurilor pe clic, ceea ce înseamnă erodarea profitului.
Concluzii
Realitatea este că nu toate site-urile vor ajunge pe prima pagină, însă acesta nu este un motiv de descurajare. Adevărul este că veți genera trafic organic de la Google și de paginile doi sau trei. Mai mult, e posibil să fi observat că Google nu mai obligă utilizatorii să facă click pentru a vedea următoarea pagină din rezultatele de căutare. Este suficient să faceți scroll pentru ca rezultatele să se încarce în mod automat.
Acest lucru va avea cu siguranță un impact pozitiv asupra eforturilor SEO, având în vedere că 56% dintre utilizatori preferă să efectueze o nouă căutare decât să dea click pe pagina a doua din rezultatele căutărilor. Acest scroll continuu va elimina paginația ceea ce înseamnă că utilizatorii vor vizualiza pagini suplimentare cu conținut relevant pentru căutarea lor.
Ovidiu Selejan
Postări similare
1 Comment
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Caută
Ultimele postări
Categorii
- Automation (6)
- Facebook Ads (39)
- Google Ads (39)
- Instagram (7)
- Recenzii cărţi (3)
- SEO (34)
- Strategie On-line (109)
- Website (11)
[…] 5 puncte de legătură dintre SEO și marketingul digital […]