Actualizat la: iunie 22, 2024
De ce este important ca site-ul să fie optimizat pentru dispozitivele mobile?
Deoarece începând cu data de 5 iulie 2024 site-urile care nu sunt accesibile prin intermediul dispozitivelor mobile (telefon, tabletă) nu vor mai fi indexate de Google. Pe cale de consecință, dacă site-ul nu va mai fi indexat, va înceta să mai apară în rezultatele căutărilor. Mai mult, dacă conținutul site-ului vostru nu este accesibil de pe un dispozitiv mobil, va înceta să mai fie indexat.
Acest proces a început cu ani în urmă, însă doar acum intră în ultima fază de implementare. Desigur, pentru cei mai mulți dintre voi acest lucru nu va fi o problemă, însă există site-uri care nici la acest moment nu au o variantă care să fie prietenoasă cu dispozitivele mobile.
Modificări vor apărea și în Google Search Console, platformă care nu va mai interoga informațiile legate de crawler. Această informație nu mai este necesară deoarece toate site-urile care sunt responsive vor fi indexate de primă instanță cu crawler-ul de mobil.
Pe scurt, conținutul care nu este disponibil pe mobil nu va mai fi indexat de Google bot.
Ce înseamnă de fapt să ai un site adaptat pentru dispozitivele mobile?
Practic, discutăm de trei moduri principale în care puteți să realizați o versiune mobilă a site-ului vostru:
- Prima este design-ul responsive, cea mai comună abordare în ceea ce privește adaptabilitatea la dispozitivele mobile. Practic, tema servește o singură pagină care se adaptează dinamic în funcție de dispozitivul pe care este afișată.
- A doua opțiune, mai puțin comună în zilele noastre, dar destul de folosită în urmă cu 6-7 ani, moment în care nu existau prea multe teme responsive out-of-the-box, este cea în care site-ul pentru mobil este construit separat și implementat pe un domeniu de genul m.blogdigital.ro.
- Opțiunea puțin mai complicată se numește dynamic serving și presupune ca serverul să verifice user-agent-ul și, în funcție de valoarea returnată (mobil, tabletă sau desktop), să trimită diferite coduri de HTML, CSS și JS pentru același link.
Recomandarea mea este să folosiți prima opțiune, deoarece în acest fel puteți menține paritatea conținutului între versiunea de desktop și cea de mobil, oferind o versiune unică și consistentă a aceleași pagini.
Ce poți face pentru a te asigura că site-ul tău va fi indexat?
Pe scurt, ca să nu aveți probleme cu această modificare, trebuie să vă asigurați că bifați toate cele trei elemente principale de mai jos. Acestea nu sunt toate elementele la care trebuie să fiți atenți, însă sunt printre cele mai importante.
Asigură-te că ai o versiune mobilă a site-ului
Crearea unui site responsive implică numeroase aspecte. Nu voi intra în prea multe detalii, însă îți las mai jos o listă de la care să începi:
- Design responsive: asigură-te că site-ul tău se adaptează automat la diferite dimensiuni de ecran și dispozitive.
- Optimizează viteza de încărcare pe dispozitive mobile: redu dimensiunile imaginilor, folosește cache-ul browserului și minimizează codul CSS, JavaScript și HTML.
- Testează și monitorizează site-ul pentru erori: utilizează instrumente precum Google Search Console și Google Mobile-Friendly Test pentru a identifica și rezolva problemele.
- Asigură-te că conținutul este mobile friendly: utilizează fonturi lizibile, paragrafe scurte și asigură-te că butoanele și linkurile sunt ușor de accesat pe ecrane tactile.
- Optimizare SEO a paginilor: folosește meta descrieri clare și atrăgătoare și structurează datele pentru a facilita înțelegerea conținutului de către motoarele de căutare.
- Navigare prietenoasă cu dispozitivele mobile: utilizează meniuri ușor de utilizat, cum ar fi meniurile hamburger, și asigură-te că structura site-ului este intuitivă.
Conținutul relevant trebuie să apară pe ambele versiuni ale site-ului
Există, de obicei, câteva diferențe între modul de afișare al unui site între varianta de mobil și cea de pe desktop. Acest lucru se datorează faptului că este mai dificil să incluzi toate elementele de pe varianta desktop pe cea de mobil, din cauza dimensiunilor mai mici ale ecranului. Pur și simplu nu există spațiu pentru elemente precum bare laterale sau mega-menus, astfel că site-urile mobile exclud sau ascund adesea anumite părți de conținut prezente pe site-urile desktop.
Conținutul site-ului tău mobil nu trebuie să fie neapărat identic cu cel al site-ului tău desktop, dar asigură-te că acel conținut care este cel mai important pentru utilizator este prezent și pe varianta mobilă. Excluderea unor elemente precum formularele de înscriere prin email nu va avea un impact major din punct de vedere SEO, însă excluderea unor elemente de conținut doar pentru că sunt prea lungi poate avea un impact negativ.
Înainte de această modificare, dacă anumite părți de conținut nu erau afișate pe mobil în mod implicit, acestea erau considerate mai puțin importante decât conținutul vizibil. Aceasta s-a schimbat odată cu indexarea mobile-first. Acum, există multe opțiuni de design, cum ar fi conținutul tabular sau alte elemente relevante pentru mobil. Multe magazine online servesc utilizatorilor pagini simplificate, care oferă detalii suplimentare utilizatorilor atunci când aceștia le solicită, cum ar fi: detalii suplimentare despre produse, întrebări și răspunsuri, recenzii ale utilizatorilor, etc.
Link-uri interne și externe
Cel mai probabil, la nivel de backlink-uri, nu vor fi niciun fel de probleme. Linkurile externe către site-ul tău ar trebui să se consolideze corect și să fie contorizate pentru paginile tale mobile, atâta timp cât canonical tag-urile sunt corecte. În ceea ce privește linkurile interne, este important să te asiguri că toate linkurile importante există în continuare pe versiunea mobilă a site-ului tău – de exemplu, un site mobil poate să ignore breadcrumbs. De asemenea, unele site-uri folosesc un meniu mai redus pentru versiunea mobilă decât pentru site-ul desktop. Aceste aspecte ar putea influența clasamentele tale, deoarece pot schimba modul în care PageRank-ul se propagă.
Concluzii
Din 5 iulie 2024 Google nu va mai indexa site-urile inaccesibile pe aceste dispozitive. Modificări vor apărea și în Google Search Console, care nu va mai interoga informațiile legate de crawler, deoarece toate site-urile responsive vor fi indexate cu crawler-ul de mobil.
Pentru a adapta un site la dispozitivele mobile, v-am recomandat trei metode principale: designul responsive, crearea unui site separat pentru mobil pe un subdomeniu, și dynamic serving, care implică servirea diferitelor coduri HTML, CSS și JS în funcție de user-agent. Designul responsive este de departe varianta cea mai bună, asigurând paritatea conținutului între versiunile desktop și mobil, oferind o experiență unică și consistentă utilizatorilor.
Pentru a asigura indexarea site-ului, trebuie îndeplinite câteva condiții esențiale: existența unei versiuni mobile, optimizarea vitezei de încărcare, testarea și monitorizarea pentru erori, accesibilitatea butoanelor și linkurilor pe ecrane tactile și optimizarea SEO a paginilor. Conținutul relevant trebuie să fie prezent pe ambele versiuni ale site-ului, iar linkurile interne și externe trebuie gestionate corect pentru a menține integritatea și eficiența site-ului.
În concluzie, optimizarea site-urilor pentru dispozitive mobile este esențială pentru a menține vizibilitatea în motoarele de căutare și pentru a oferi o experiență de utilizare accesibilă și coerentă.
Ovidiu Selejan
Postări similare
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Caută
Ultimele postări
Categorii
- Automation (8)
- E-commerce (33)
- Facebook Ads (44)
- Google Ads (51)
- Instagram (7)
- Recenzii cărţi (4)
- SEO (59)
- Strategie On-line (159)
- Tools (2)
- Website (15)
Stay connected