Actualizat la: 07/04/2023

Așa cum am discutat deja de nenumărate ori, Facebook, cu cei peste 2 miliarde de utilizatori activi lunar, este una dintre platformele recomandate pentru expunere, atunci când vine vorba de promovarea online. Așadar, avantajele Facebook Ads sunt incontestabile.

Pe lângă faptul că oferă printre cele mai bune reach-uri și capacități de targetare, ad-urile Facebook permit antreprenorilor să vizeze potențialii clienți în funcție de vârstă, sex, locație, interese și comportamente. Acest lucru facilitează identificarea utilizatorilor care au cele mai mari șanse să convertească.

Află mai multe detalii despre cum poți crește rata de conversie a afacerii tale.

În liniile de mai jos voi încerca să abordez principalele beneficii ale ad-urilor Facebook și cum puteți exploata platforma în interesul vostru.

Care sunt avantajele Facebook Ads?

Platforma Facebook vine cu o serie de avantaje din care amintim:

Audiențe foarte specifice

Una dintre principalele caracteristici ale platformei este capacitatea acesteia de a viza audiențe extrem de specifice în funcție de:

  • vârstă;
  • gen;
  • interese;
  • locație etc.;

Acest lucru înseamnă că vă puteți personaliza anunțurile pentru a ajunge la potențialii clienți care au cea mai mare probabilitate de a rezona cu produsele și serviciile voastre.

Costuri reduse

În comparație cu formele tradiționale de marketing, utilizarea ad-urilor Facebook este mult mai rentabilă, deoarece plătiți în funcție de obiective specifice, după cum urmează:

  • CPM (Cost per Mille) – Modelul de tarifare de bază, setat în mod implicit pentru toate obiectivele. Veți plăti pentru impresiile generate de anunțuri, indiferent dacă utilizatorii interacționează (click) pe link-urile anunțurilor sau nu;
  • CPC (Cost per click) – Veți fi taxat de fiecare dată când un utilizator face click pe anunțul vostru;
  • CPE (Cost per Engagement) – Sunteți taxat pentru interacțiuni, cum ar fi de exemplu o campanie de like-uri;
  • CPV (Cost per View) – Veți plăti pentru vizualizările anunțurilor video, doar atunci când ad-ul este redat până la final sau pentru cel puțin 15 secunde. Facebook denumește acest model ThruPlay;

Modele de tarifare Facebook

Rezultate măsurabile

Multitudinea de parametri disponibili în Ads Manager vă vor ajuta să urmăriți cu ușurință performanțele  campaniilor și veți putea face ajustări în consecință, pentru a maximiza ROAS-ul (return on ad spend). Află ce este ROAS-ul și cum se calculează.

Varietate mare de formate de anunțuri

Boost post

Sunt utilizate pentru conștientizarea brandului sau pentru a crește gradul de implicare cu conținutul care a fost deja postat pe pagina Facebook. Acest tip de anunț vă permite să creșteți vizibilitatea postărilor. Sunt relativ ieftine în comparație cu alte tipuri de anunțuri. Însă, aceste tipuri de anunțuri nu sunt optimizate pentru a atrage conversii.

Single image (ad-uri cu o singură imagine)

Sunt constituite dintr-o singură imagine statică, care apare în feed sau în coloana din dreapta a aplicației. Aceste ad-uri sunt utilizate de obicei pentru a:

  • prezenta un produs sau serviciu;
  • promova un produs;
  • anunța o reducere;
  • direcționa traficul către un site web;

Ad Facebook Single Image

Ad-uri video

Am scris un scurt ghid de creație pentru Ad-uri video Facebook, unde veți găsi mai multe informații despre acest subiect.

Ad Video Facebook

Anunțuri de tip collection

Este un format destinat exclusiv dispozitivelor mobile, conceput pentru a maximiza experiența utilizatorilor care vă accesează site-ul de pe tablete sau mobil. Anunțurile de acest fel sunt disponibile atât pe Facebook cât și pe Instagram.

exemplu collection ad

Utilizatorilor care interacționează cu acest tip de ad li se vor deschide produsele în full screen, în care pot afla mai multe despre ofertă.

Anunțuri de tip carusel

Permit afișarea mai multor imagini sau clipuri video într-un singur ad. Sunt utilizate de obicei pentru a:

  • expune o gamă de produse sau servicii;
  • spune o poveste;
  • evidenția diferite caracteristici sau beneficii ale unui produs sau serviciu;

Fiecare imagine sau videoclip din carusel poate avea propriul titlu, descriere și CTA.

Anunțuri catalog

Catalogul de produse (feed) este sincronizat automat cu platforma de e-commerce. Permit crearea automată a ad-urilor și retargeting dinamic pe baza interacțiunilor anterioare ale utilizatorilor cu site-ul web sau app-ul comerciantului.

Ad Catalog Facebook

De asemenea, se pot configura reguli automate pentru actualizări ale produse, modificări de preț și produse care nu mai sunt în stoc.

Care sunt dezavantajele Facebook Ads?

Reach organic scăzut

Una dintre cele mai mari probleme legate de Facebook este că reach-ul organic, definit ca numărul de persoane la care le apare o postare care nu a fost promovată este extrem de mic.

În 2022, rata medie de reach organic a scăzut la doar 4,32% pe Facebook. Studiul la care fac referire a analizat 933.200 de postări (613.013 postări Facebook și 320.187 postări Instagram), în perioada februarie 2021 – februarie 2023.

Acest lucru înseamnă că doar un procent extrem de mic din cei care vă urmăresc vor vedea conținutul pe care îl postați. Desigur, puteți plăti pentru a amplifica prezența acestui conținut sau folosiți alte metode pentru a crește vizibilitatea.

Lipsa unei componentei personale

O altă problemă este aceea că anumite ad-uri pot părea intruzive sau impersonale deoarece, în cele mai multe cazuri, acestea sunt inserate între postările cercului de prieteni sau a membrilor familiei. Acest lucru duce de obicei la reacții negative din partea utilizatorilor. Pe cale de consecință, veți remarca o scădere a engagement-ului și, în  mod direct și a conversiilor.

Activitate cronofagă

Administrarea campaniilor este una care necesită mult timp, deoarece trebuie armonizate toate opțiunile disponibile legate de targetare, a necesității testării diferitelor modele de ad-uri, strategiilor de copywriting etc. necesare pentru a obține cele mai bune rezultate.

Cum exploatăm la maxim Facebook Ads?

Selectarea audienței potrivite

Înainte de a lansa orice fel de campanie este important să vă documentați foarte precis asupra audienței pe care o veți targeta. Acest lucru vă va permite să creați conținut care să rezoneze cu publicul vizat. Începeți prin a identifica cine sunt aceste persoane:

  • din ce grupă de vârstă fac parte?
  • unde locuiesc?
  • care sunt interesele lor?

Ulterior, creați conținut adaptat acestui grup demografic pentru a maximiza implicarea acestora.

Creați un public țintă relevant

Este important să creați o audiență care să fie adaptată în mod specific nevoilor și intereselor produsului sau serviciului vostru. Puteți face acest lucru valorificând multitudinea de informații disponibile în Facebook Ads Manager, inclusiv date demografice și comportamentale specifice. Acest lucru vă va permite să creați ad-uri mult mai eficiente precum și să direcționați anunțurile spre cei care ar putea fi interesați de produsele sau serviciile voastre.

Exploatați de opțiunea de retargeting

Retargeting-ul este un instrument puternic atunci când vine vorba de creșterea ROI-ului ad-urilor Facebook, deoarece vă permite să vizați persoanele care au interacționat deja cu afacerea voastră într-un anumit fel (au vizitat site-ul web, au interacționat anterior cu una dintre postările voastre etc.)

Prin retargetarea puteți încuraja acești utilizatori să întreprindă acțiuni suplimentare, cum ar fi:

  • o achiziție;
  • înscrierea într-un newsletter;
  • testarea unui serviciu și așa mai departe;

Această abordare duce la rate de conversie mai mari în general.

Concluzii

Acest articol este un scurt ghid despre avantajele și dezavantajele utilizării Facebook Ads pentru diverse tipuri de afaceri. Am încercat să vă indic cum puteți ajunge la publicul potrivit prin targetare specifică, costurile reduse în comparație cu metodele tradiționale de publicitate, performanța măsurabilă, varietatea formatelor de anunțuri și beneficiile anunțurilor video, carusel sau catalog.

Resurse suplimentare