Actualizat la: februarie 25, 2024

Marketingul digital în 2024

În mod evident, fiecare dintre noi avem deja la dispoziție o multitudine de canale de marketing din care putem alege. Însă, din cauza bugetelor limitate, de obicei ne concentrăm pe cele care pe care le considerăm cele mai potrivite pentru a ne aduce cele mai multe conversii. Haideți să vedem cum putem face alegerile cele mai bune în linie cu noile tendințe din marketingul digital în 2024.

Pe scurt, aceste sfaturi sunt:

 • Alegeți platformele de social media cu randament ridicat
 • Campanii de e-mail marketing
 • Alinierea strategiei SEO la tendințele actuale
 • Exploatarea noilor opțiuni din Google Ads
 • Prioritizaţi crearea de conținut de calitate

Alegeți platformele de social media cu randament ridicat

Conform unui studiu derulat de Taravel, micile afaceri vor crește bugetele de marketing pentru anul 2024. Se pare că până la 94% dintre acestea vor investi mai mult în promovare. Desigur, este o predicție pentru piața externă, însă am observat acest trend și la noi.

Mai mult, acest sondaj a arătat o preferință clară a antreprenorilor pentru Facebook, ca și vector al eforturilor de promovare, cu 86% din preferințele antreprenorilor.

Canalele de social media folosite pentru promovare în 2024

 • Facebook | 86%
 • Instagram | 48%
 • LinkedIn | 30%
 • YouTube 18,14%
 • TikTok | 10,7%

Canalele de social media folosite pentru promovare în 2024

Campanii de e-mail marketing

Am discutat despre principalele tipuri de date folosite în marketing într-un articol recent. După cum am concluzionat, datele primare vor fi cele mai relevante în viitorul apropiat, în special după ce cookie-urile vor fi retrase.

Datele primare stau la baza celui mai profitabil instrument de marketing productiv pentru fiecare tip de afacere, corespondența directă fiind, statistic, deosebit de eficientă în promovare.

E-mailul rămâne unul dintre primele trei canale de marketing pentru toate tipurile de afaceri. De asemenea, așa cum spuneam și mai sus, la fel ca și social media, e-mailul este extrem de rentabil. Personalizarea e-mailurilor și automatizarea anumitor aspecte ale unei campanii este relativ ușoară. Analiza acelor date este, de asemenea, foarte importantă. Fiecare platformă vă permite să identificați ratele de deschidere, click, conversie și alți parametri cheie.

Email marketing producator

Atenție, campaniile de email marketing trebuie realizate printr-o platformă specializată.

Puteți realiza acest lucru în două etape:

 • Dacă aveți un număr mic de persoane la care le trimiteți aceste email-uri, optați inițial pentru un plan gratuit la una din platformele mari (Mailchimp, Brevo și așa mai departe).
 • Ulterior, când bază de abonați va începe să crească, sugestia mea este să achiziționați o platformă special dedicată pentru acest tip de serviciu, ca să nu aveți grija abonamentelor lunare. De obicei, AppSumo vă oferă multe opțiuni în acest sens – SendFox, SendNow și așa mai departe. Este important să investiți într-o platformă de e-mail marketing pentru a vă asigura că aveți acces la informațiile cele mai relevante date pentru a evalua profitabilitatea acestui tip de campanii.

Am scris pe larg un articol legat de campaniile de e-mail marketing, unde găsiți foarte multe detalii în acest sens.

Alinierea strategiei SEO la tendințele actuale

Optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) continuă să fie un domeniu foarte relevant pentru fiecare afacere iar apariția inteligenței artificiale a schimbat fundamental strategiile SEO.

Așa cum am arătat în articolul legat de Google SGE, AI-ul generativ va deveni în 2024 parte integrantă din motorul de căutare Google. Mai mult, este posibil ca în câțiva ani inteligența artificială să creeze și să planifice o strategie SEO în întregime.

Așadar, este necesar să fiți la curent cu cele mai bune practici din industrie pentru a rămâne competitivi și relevanți în acest spațiu.

Vă invit să parcurgeți:

Exploatarea noilor opțiuni din Google Ads

Ca și în cazul SEO, zona de PPC va fi mult optimizată în 2024. Am scris pe larg despre cum va evolua Google Ads în 2024. Așa cum vă așteptați, inteligența artificială ne va ajuta să modelăm și să rafinăm strategiile de marketing, ceea ce va duce la ad-uri mult mai bine direcționate și la rate de conversie mai mari. De asemenea, se va extinde interesul pentru căutările vocale și vizuale, aceste metode urmând să crească în popularitate.

Vrei un audit gratuit al campaniilor Google Ads? Click aici!

Prioritizaţi crearea de conținut de calitate

Conținutul original și relevant este și va rămâne în continuare una din cele mai bune strategii de marketing.

Când spun conținut mă refer la:

 • articole blog;
 • materiale video;
 • e-books;
 • podcast-uri;
 • conținutul generat de utilizatori;

Tot acest tip de conținut este ideal pentru strategia de marketing, deoarece creează în rândul publicului așa numit brand awarness și poate îmbunătăți rezultatele în căutări.

De asemenea, nu uitați de SEO semantic! Această strategie implică utilizarea sinonimelor, variațiilor de cuvinte cheie și a structurii conținutului pentru a adăuga context și intenție căutărilor. Prin utilizarea conținutului semantic, site-ul  devine mai inteligibil pentru algoritmi, ceea ce ajută la o mai bună înțelegere a acestuia.

Importanța prioritizării conținutului de calitate, așa cum spun de fiecare dată, este vitală. Da, este evident că nu există, aproape pentru nimeni, timpul necesar pentru a produce conținut de calitate. Însă, e foarte important să alocați o parte din bugetul total de marketing spre acest pilon vital al strategiei de marketing. Calitatea și varietatea conținutului vor produce un randament substanțial al investiției.

Concluzii

Pe măsură ce ne apropiem de 2024, este evident că marketingul digital continuă să evolueze, iar adaptarea la aceste schimbări este crucială. Alegerea platformelor de social media cu randament ridicat și alinierea strategiei SEO la cele mai recente tendințe sunt esențiale pentru a menține relevanța. Datele primare devin din ce în ce mai importante, în special în contextul eliminării cookie-urilor. Acestea stau la baza campaniilor eficiente de e-mail marketing, care rămân unul dintre cele mai profitabile instrumente de marketing. Personalizarea și automatizarea campaniilor de e-mail, precum și analiza datelor relevante, sunt elemente cheie în această strategie.

SEO-ul își menține poziția sa de vârf în strategia digitală, cu inteligența artificială schimbând modul în care abordăm optimizarea pentru motoarele de căutare. Conținutul de calitate, fie că este vorba de articole de blog, materiale video, e-books sau podcast-uri, rămâne esențial pentru creșterea conștientizării brandului și îmbunătățirea rezultatelor în căutări. În concluzie, pentru a prospera în peisajul digital din 2024, afacerile trebuie să prioritizeze crearea de conținut de calitate, să se adapteze la noile tehnologii și tendințe și să adopte o abordare omnichannel, eficientizându-și astfel strategiile de marketing digital.

Nu te-ai putut abona. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.